Akvizicija

Vlasnik Arena centra demantira srpske medije: 'Nismo preuzeli dva centra u susjedstvu'

Investicijski fond NEPI 2016. godine je od Granit Polusa Lanište za 237,5 milijuna eura kupio i zagrebačku Arenu Centar
Delta City Beograd
 Delta City

Južnoafrički investicijski fond New Europe Property Investments (NEPI) nakon više od pola godine pregovora, prema navodima srpskih medija, kupio je podgorički i beogradski trgovački centar Delta City.

Ovo nije prva promjena vlasništva ovih trgovačkih centara. Prije četiri godine za 202,8 milijuna eura od beogradskog biznismena Miroslava Miškovića kupio ih je drugi južnoafrički investicijski fond Hyprop Investment koji je ujedno i vlasnik City Centra One East i West u Zagrebu.

Od ukupnog iznosa, više od polovine, točnije 127,8 milijuna eura koštao je beogradski centar, dok je crnogorski kupljen za 75 milijuna, a Mišković je na toj transakciji zaradio 38,1 milijune eura.

Inače, investicijski fond NEPI 2016. godine je od Granit Polusa Lanište za 237,5 milijuna eura kupio i zagrebačku Arenu Centar kao i 4,4 hektara okolnog građevinskog zemljišta. Cijena za centar, koji je s više od 62.000 četvornih metara drugi najveći trgovački centar u Zagrebu, iznosila je 218,5 milijuna eura. Preostalih 19 milijuna eura odnosilo se na kupnju 4,4 hektara građevinskog zemljišta, koje NEPI može koristiti za buduće širenje centra ili razvoj zasebnih sadržaja.

Inače, NEPI se nalazi u većinskom vlasništvu nekoliko južnoafričkih kompanija, a njegove su dionice izlistane na burzama u Johannesburgu, Londonu i Bukureštu. U fokusu kompanije je širenje na tržištima tranzicijskih zemalja Europe, a već su prisutni u Rumunjskoj, Češkoj, Slovačkoj i Srbiji.

Demanti Arena Centra Zagreb

Vezano uz članak portala novac.hr pod naslovom: 'Vlasnici zagrebačkog Arena centra kupili dva trgovačka centra u susjedstvu' objavljenom 17. siječnja 2020. godine, navodimo ispravak netočnih informacija:

„Kompanija NEPI Rockcastle nije preuzela, niti kupila ni jedan od spomenutih trgovačkih centara (Delta City Podgorica, Delta City Beograd)”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:36