Pala odluka

Vlada se uključuje u proces deblokade računa 3. maja i pokretanje proizvodnje

Po usklađenju predloženih mjera nadležna tijela do 29. kolovoza ove godine dostavit će Vladi prijedlog akata za provedbu
Premijer Andrej Plenković
 Bruno Konjević / CROPIX

Vlada je u četvrtak donijela zaključak o uključivanju u proces deblokade računa, pripremu i pokretanje proizvodnje te dovršetak započetih gradnji u 3. Maj Brodogradilištu.

Kako je istaknuo ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, zadužuje se Hrvatska brodogradnja - Jadranbrod provesti sveobuhvatnu analizu predloženih mjera te istu dostaviti Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Po zaprimanju analize Ministarstvo gospodarstva će predložiti konkretne mjere i odluke za realizaciju točke prve zaključka u skladu s odredbama zakona o proračunu, zakona o izvršenju proračuna, zakona o državnim potporama te ostalih zakonskih propisa kojima se usklađuje poslovanje trgovačkih društava i provedba stečajnih postupaka, a te iste dostaviti Ministarstvu financija i Ministarstvu pravosuđa.

Po usklađenju predloženih mjera nadležna tijela do 29. kolovoza ove godine dostavit će Vladi prijedlog akata za provedbu zaključka, kazao je Horvat.

Premijer Andrej Plenković je na početku sjednice Vlade podsjetio kako se krajem srpnja 3. Maj Vladi obratio dopisom kojim se traži izdavanje državnih jamstava za deblokadu računa, pripremu i pokretanje proizvodnje te dovršetak započetih gradnji u 3. Maju.

Kazao je i kako je riječ o tvrtki koja je krajem 2017. završila restrukturiranje, sukladno pravilima o restrukturiranju poduzetnika u poteškoćama, te o tvrtki čiji je poslovni račun već duže vrijeme u blokadi.

- 3. maj za razliku od Uljanika nije prezadužena kompanija i da nije bilo onih pozajmica Uljaniku ono bi moglo normalno funkcionirati jer su i sadašnji i potencijalni kupci izrazili interes i spremnost za završetak brodova, a postoji i interes za gradnju novih brodova - kazao je premijer.

Dodao je i kako će ova današnja odluka o uključivanju Vlade u proces biti u skladu sa svim zakonskim propisima, temeljit će se na analizi opravdanosti našeg angažmana, a Ministarstva gospodarstva, financija, pravosuđa te Hrvatska brodogradnja-Jadranbrod imaju zadatak da Vladi što skorije predlože odgovarajuće akte kako bi se ispunio cilj.

Rekao je da šalje poruku 3. maju i svim zaposlenicima da se očekuje da se na temelju svih dosadašnjih razgovora i kontakata napravi čvrsti plan aktivnosti koji će omogućiti poslovanje u sljedećim godinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:22