Crne prognoze

Više od 70 posto profesionalnih investitora očekuje novu recesiju u iduće dvije godine

Anketirano je 260 ulagača iz kompanija koje upravljaju imovinom od oko 15 bilijuna dolara
Ilustracija prosvjeda
 REUTERS

Gotovo tri četvrtine, odnosno 73 posto, profesionalnih ulagača izjavilo je kako očekuju nastupanje recesije u sljedeća 24 mjeseca, prema najnovijem članku kompanije Boston Consulting Group (BCG), objavljenom pod nazivom Investors Brace for a Downturn and Look to the Long Term (Ulagači se pripremaju za tržišni pad i okreću ka dugoročnim kretanjima), navodi se u priopćenju te kompanije. Članak se temelji na anketi provedenoj među portfeljnim menadžerima, te buy-side i sell-side analitičarima, uz napomenu kako je samo 53 posto ulagača 2017. smatralo da je recesija neizbježna.

Riječ je o desetoj, godišnjoj BCG-ovoj anketi, čiji je cilj, stoji u priopćenju, razumjeti stajališta ulagača o globalnim tržištima vlasničkih vrijednosnih papira i prioritetima za stvaranje vrijednosti za dioničare, koja je provedena još u listopadu 2018., na samom začetku trenutnog tržišnog pada. Anketirano je 260 ulagača koji predstavljaju kompanije koje upravljaju imovinom vrijednom između 12 i 15 bilijuna američkih dolara.

- Tek je trećina ispitanika, njih 33 posto, istaknula kako su optimistični kada je riječ o potencijalu tržišta u sljedećih 12 mjeseci, što je pad u odnosu na gotovo polovicu ispitanika koji su to isto rekli godinu dana ranije. Očekivanja ulagača vezana za prosječni godišnji ukupni dioničarski prinos (TSR) tijekom sljedeće tri godine ostala su umjerena. Prema rezultatima ankete, spomenuta su očekivanja sa zabilježenih tek 5,6 posto gotovo najniža otkako ih je 2010. BCG počeo pratiti - stoji u priopćenju.

- S obzirom na rastuću zabrinutost za ulagačko okruženje, procjene vrijednosti i gospodarstvo, većina ulagača želi da kompanije urade više kako bi dali prednost stvaranju dugoročne vrijednosti pred kratkoročnim rezultatima. Mnogi smatraju kako menadžerski timovi ne rade dovoljno po tom pitanju - istaknuo je, pak, tim povodom Alexander Roos, BCG-ov stariji partner i suautor članka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:32