Prostor za rast

Velimir Šonje: Lani je gotovo polovica kredita odobrena za mikro i mala poduzeća

No, ti su krediti i rizičniji, pa je udio loših kredita kod njih iznosio oko 30 posto
Velimir Šonje, Ekonomski lab
 Srđan Vrančić / Hanza Media

U Hrvatskoj postoji velik prostor za financiranje mikro i malih poduzeća, poruka je s okruglog stola "Financiranje mikro, malih i srednjih: Gdje je kapital za razvoj poduzeća", koji su danas organizirali HUP i HUB.

Mikrokreditiranje u Hrvatskoj posljednjih godina raste, a u taj sektor se usmjeravaju i brojne potpore. Udio mikro i malih poduzeća u ukupnim kreditima koje su banke odobrile tvrtkama lani je dosegao gotovo 50 posto. No, ti su krediti, upozorio je Velimir Šonje iz Arhivanalitike, i rizičniji, pa je udio loših kredita kod njih iznosio oko 30 posto, što je iznad prosjeka za sektor poduzeća općenito.

Razlog veće rizičnosti kreditiranja mikro i malih poduzetnika leži u manjku kapitala kojim te tvrtke raspolažu i nedovoljnim kolateralima.

"Nemamo razvijeno tržište financiranja mikro i malih poduzeća. Upravo taj segment mogao bi dati rezultate. No, tu fali koordinacije", poručio je Šonje. Podsjetio je i da Hrvatska, za razliku id drugih zemalja, nema razvijen model financiranja putem venture capital fondova i private equity fondova.

Marijana Oreb iz HAMAG-BICRO-a pohvalila se kako linija te institucije za financiranje mikropoduzetnika radi punom parom. Mikropoduzetnicima se odobravaju sredstva do 50.000 eura, za koje mogu aplicirati on line, dodala je. "Procjena je bila da je tih 50.000 eura dovoljno za nekog tko tek pokreće biznis", ocijenila je Oreb.

Poduzetnici su se, pak, požalili na velike parafiskalne namete, ali i na jaku konkurenciju koju im je donijela EU. Žale se i na nedostatak radne snage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:18