Najveće godišnje smanjenje

Veliki pad CEIZ indeksa ukazuje da će BDP u trećem tromjesečju rasti svega 0,2 posto

Glavni razlozi su smanjen prihod državnog proračuna od poreza i pad industrijske proizvodnje
Ilustracija
 Profimedia, Cultura RF

CEIZ indeks u rujnu je pao za 2,3 indeksna boda, što je najveće godišnje smanjenje vrijednosti u ovoj godini, pa analitičari Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ) očekuju da bi stopa rasta realnog BDP-a u trećem tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani mogla usporiti na 1,9 posto, a u odnosu na prethodno tromjesečje očekuju rast za svega 0,2 posto.

"U rujnu ove godine CEIZ indeks pao je za 2,3 indeksna boda u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što je najveće godišnje smanjenje vrijednosti indeksa zabilježeno u ovoj godini. CEIZ od lipnja bilježi smanjenja i na godišnjoj i na mjesečnoj razini što upućuje na usporavanje poslovnog ciklusa", objavio je u utorak EIZ.

Kako navode, niska vrijednost indeksa u rujnu najviše se može zahvaliti smanjenju prihoda državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost, ali i padu industrijske proizvodnje, dok su pozitivan doprinos indeksu imale trgovina na malo i posebice turizam koji je u rujnu zabilježio povećanje broja turističkih dolazaka, i to za 10,7 posto.

Trenutno stanje poslovnog indeksa

"Na temelju kretanja CEIZ indeksa, očekujemo da bi stopa rasta realnog BDP-a u trećem tromjesečju 2018. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine mogla iznositi 1,9 posto što je značajno usporavanje u odnosu na prva dva tromjesečja (kada je BDP rastao po prosječnoj stopi od 2,7 posto). Desezonirani podaci pak upućuju na to da je u odnosu na prethodno tromjesečje, BDP u trećem tromjesečju 2018. godine porastao za svega 0,2 posto", procjenjuju analitičari EIZ-a.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:21