Nastavlja se crni niz

Veliki lanac trgovina namještajem Homebase zatvara 42 trgovine i otpušta 1500 radnika

Lanac je preuzeo Hilco za jednu funtu a prije dvije godine je vrijedio 340 milijuna
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Britanski lanac ‘do-it-yourself’ namještaja Homebase morat će otpustiti 1500 radnika ako želi nastaviti s poslovanjem, piše Guardian. Kreditori su u sporazumu za spas tvrtke tražili zatvaranje 42 trgovine, od ukupno 241, a vlasnici zemljišta preostalih dućana pristali su smanjiti rentu i za 90 posto kako bi cijeli lanac imao budućnost.

- Sada imamo plan kojim ćemo vratiti naš biznis u profitabilnost i ponovo zadobiti povjerenje kupaca. S optimizmom gledamo u budućnost i usko ćemo surađivati s našim dobavljačima kako bi kapitalizirali mogućnosti napretka u Velikoj Britaniji i Irskoj – rekao je direktor Homebasea Damian McGloughlin.

Tvrtka je već prije morala ukinuti više od 300 uredskih mjesta, i to nakon što ih je preuzeo Hilco za milijun funti. Inače, dvije godine ranije je Homebase kupila australska kompanija Westfarmers za čak 340 milijuna funti, a sada se to naziva ‘najgorom akvizicijom u britanskoj korporativnoj povijesti’. Australci su željeli restrukturirati prodaju pa su počeli prodavati više roštilja, jacuzzija i općenito više velikog vrtnog namještaja što u kišnoj Britaniji jednostavno nije prošlo. Kada je Hilco preuzeo kontrolu, oko 70 posto trgovina je radilo gubitke.

Homebase je još jedna u nizu britanskih trgovina i restorana koja je dovedena pred zatvaranje, prije njih su se tu našli House of Fraser, Carluccio’s, Mothercare, Jamie’s Italian, Prezzo, Byron, New Look i Carpetright.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:10