Konačni dogovor

Velika većina članica EU-a prihvatila kompromisno rješenje za njemačko-ruski plinovod

AUTOR:

OBJAVLJENO:

8.2.2019. u 16:58

AUTOR:

OBJAVLJENO:

8.2.2019. u 16:58

Section of a natural gas pipeline being laid under ground by an array of mobile crawler mounted cranes showing a pressure unit for testing the leak-proof condition of the tube under high pressure., Image: 112805182, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Gradnja plinovoda Sjeverni tok

Predstavnici velike većine zemalja Europske unije prihvatili su kompromisno rješenje za izmijenjenu europsku regulativu o plinovodima koje neće ugroziti rusko-njemački projekt Sjeverni tok 2, izjavili su u petak za dpa europski diplomatski izvori.

Tema današnjeg sastanka predstavnika zemalja-članica bile su izmjene europske direktive o plinu koje bi Europskoj komisiji osigurale veći utjecaj na regulativu plinovoda, uključujući i Sjeverni tok 2. Taj bi plinovod duljine oko 1.200 kilometara trebao dopremati ruski plin u Njemačku kroz Baltičko more. Francuska je u četvrtak neočekivano utrla put kompromisu, poduprijevši izmijenjenu verziju prijedloga koji je izradila zajedno s Njemačkom.

Bit je toga prijedloga da bi pravo na primjenu europske regulative odnosno na moguće izuzeće imala zemlja EU-a na čijem se teritoriju odnosno u čijim se teritorijalnim vodama nalazi prva interkonekcijska točka plinovoda - u slučaju Sjevernog toka 2 Njemačka.

Prethodni je prijedlog predviđao to pravo za zemlje članice EU-a kroz čiji teritorij odnosno teritorijalno more plinovod prolazi. Kompromis je poduprlo 27 od 28 zemalja EU-a - protiv je bila samo Bugarska, izjavio je za njemačku novinsku agenciju dpa neimenovani francuski dužnosnik.

"Usvajanje direktive.. jamčit će veću europsku kontrolu nad energetskim projektima kako bi se osigurala veća neovisnost i suverenitet Europske unije u sferi energetike", kazao je.