Pooštravaju mjere

Velika Britanija planira u cilju zaštite okoliša zabraniti i upotrebu hibridnih automobila

Tom se cilju javno odupire još ministarstvo prometa, ali novi Vladini dokumenti potvrđuju te informacije
Ilustracija, Toyota Prius Hybrid
 Profimedia, Alamy

Velika Britanija će zabraniti uporabu najvećeg broja hibridnih automobila, što će izvan snage staviti upotrebu 98 posto sadašnjih automobila, informacija je koju je objavio londonski Financial Times.

Prema neslužbenim informacijama iz britanske Vlade, čak bi i automobili poput današnjeg Priusa, najprodavanijeg hibrida u VB, bili "maknuti" s cesta u cilju zaštite okoliša i ne bi više bili klasificirani kao "environmentally friendly".

Plan podupire Michael Gove, ministar zaštite okoliša, ali se tako radikalnom tom planu još odupire Greg Clark, ministar prometa, čiji je glasnogovornik službeno opovrgnuo takve informacije.

Podsjetimo, u lipnju prošle godine je britanska Vlada službeno objavila da nakon 2040. namjerava zabraniti uporabu konvencionalnih automobila koji koriste samo naftne derivate, a novi dokument navodno proširuje tu listu i na većinu hibridnih automobila. Sukladno tim informacijama, bit će dozvoljena uporaba samo onih hibrida koji mogu putovati najmanje 80 kilometara samo uz pomoć električne energije.

Inače, prodaja novih automobila je pala za 8,8 posto od početka ove godine, stotine radnih mjesta je izgubljeno zbog toga u Jaguaru Land Rover i Nissanu, najvećim britanskim proizvođačima automobila, a propalo je i nekoliko stotina tvrtki koje su se bavile prodajom automobila. Čelnici automobilske industrije za sve to krive upravo britansku Vladu koja konfuznim porukama uznemiruje kupce automobila.

"Ne možemo dati potporu tako ambicioznim ciljevima koji nisu utemeljeni na tržišnim niti potrošačkim modelima ponašanja, kao ni na činjenicama", kazao je tim povodom Mike Hawes, izvršni direktor SMMT-a, udruženja proizvođača automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:36