Umiruje EU

Veleposlanik SAD-a u Njemačkoj o Trumpovim najavama: Neće biti trgovačkog rata

Predsjednik Trump samo želi ravnopravne u trgovini s Europom – poručio je Grenell
Donald Trump
 Jonathan Ernst / REUTERS

Richard Grenell, novi američki veleposlanik u Njemačkoj, izjavio je u prvom istupu za njemačke medije da najave Donalda Trumpa o zavođenju uvoznih restrikcija za europsku robu neće dovesti do trgovačkog rata između SAD-a i Europske unije.
- Predsjednik Trump samo želi ravnopravnije uvjete za SAD u trgovini s Europom – poručio je Grenell za medijsku grupu 'Funke', prebacivši 'lopticu' u europsko dvorište kad su u pitanju promjene uvjeta u trgovini između Amerike i Europe. On je, naime, pozvao EU da pošalje Washingtonu prijedloge kako da se uvjeti međusobne trgovine poboljšaju i učine ravnopravnijim.
- Njemačka radi sjajan posao u gospodarskoj razmjeni, nema razloga za trgovački rat s njom već ćemo kao prijatelji riješiti taj problem – zaključio je novi američki veleposlanik u Berlinu. Grenell je naznačio kako rok u kojem SAD želi čuti europske prijedloge za promjene u trgovačkim odnosima ističe 1.lipnja. Nakon potonjeg roka, treba uslijediti eventualna odluka Donalda Trumpa o dodatnom carinjenju europske robe i usluga.

Komentirajući Grenellov istup, agencija 'Reuters' podsjeća na Grenellov 'tvit' u kojem, nakon Trumpove suspenzije nuklearnog dogovora s Iranom, poziva njemačke kompanije da izađu iz dogovora i ugovora s Iranom oko energetskih projekata.

I u intervjuu za 'Funke', Grenell se osvrnuo na Iran, izrazivši uvjerenje kako EU treba obnoviti sankcije toj državi, pozivajući se na savezništvo članica Unije s SAD-om. Sankcije Iranu, upozorio je, trebaju prisiliti vladu u Teheranu da se vrati za pregovarački stol o novome sporazumu.

Grenell je ponovio stav Bijele kuće da je Iran prekršio sporazum o nuklearnom naroužanju te da SAD imaju dokaze o tome. Problem je samo što te dokaze još nitko nije vidio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:57