Gašenje požara

Vatrogasne mjere: CERP odobrava pozajmicu od 100 milijuna kn za plaće radnicima Uljanika?

Danas sastanak u Vladi, radnici poručuju: Ako ne stigne plaća, štrajk je moguć već u srijedu
Radnici u škveru Uljanik
 Goran Sebelic / HANZA MEDIA

Radnicima Uljanika i 3. maja plaće za srpanj mogle bi biti isplaćene u četvrtak. Kako se neslužbeno može čuti, novac za isplatu plaća mogao bi se osigurati putem Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), koji bi za isplatu plaća za preko 4400 zaposlenih u Puli i Rijeci za prošli i ovaj mjesec mogao osigurati stotinjak milijuna kuna.

Informacija je to koju nam je jučer potvrdilo nekoliko sugovornika, upućenih u stanje u Uljaniku. U Vladinim krugovima, pak, jasnu potvrdu te informacije nismo dobili, no jedan nam je sugovornik ipak kazao kako takvo rješenje ne treba isključiti, budući da bi se tu radilo o kratkoročnoj pomoći iz nužde tvrtki koja je zapala u poteškoće. Inače, naši sugovornici iz Vladinih krugova jučer su nam samo kratko kazali da se na traženju rješenja za Uljanik još radi te da bi se nešto više o tome moglo znati nakon današnjeg sastanka ministara uključenih u rješavanje tog problema.

Sugovornici Jutarnjeg upućeni u zbivanja u pulskom škveru kažu kako scenarij da CERP kratkoročno pomogne Uljaniku nije nezamisliv. Naprotiv, ističu, država je suvlasnik Uljanika i sudjeluje u njegovu restrukturiranju, a CERP bi se, u slučaju da Uljanik ne vrati pozajmicu, mogao naplatiti iz instrumenata osiguranja. No, što bi u tom slučaju bio kolateral, još uvijek nije jasno. Po svemu sudeći, država bi najvjerojatnije ‘podebljala’ svoj vlasnički udio u Uljaniku u slučaju da pulski škver ne bude u stanju vratiti pozajmicu.

- I Vlada je uključena u Program restrukturiranja Uljanika. Uljaniku bi pozajmica CERP-a trebala samo da osigura likvidnost u kraćem vremenskom razdoblju, dok Bruxelles ne odobri Program restrukturiranja, a tehnički ju je i najlakše izvesti. Jasno je da će se nakon toga morati tražiti dugoročno održivo rješenje - objašnjava jedan naš izvor.

To dugoročno održivo rješenje svakako će uključivati strateškog partnera, Kermas energiju. Prema našim informacijama, u Uljaniku trenutno razmatraju više opcija za izlaz iz pat-pozicije u kojoj se našao pulski škver. Jedna je jači angažman strateškog partnera Kermas energije, koji je Uljaniku već ‘uletio’ s pozajmicom od 12,4 milijuna eura. Druga opcija je već spomenuti angažman CERP-a. Treća opcija, o kojoj se sve više govori, je angažiranje HBOR-a, na što je protekla dva dana ukazivao i sam premijer Andrej Plenković.

I dok se u HBOR-u jučer nije moglo saznati ništa novo o Uljaniku, upućeni kažu da su u toj državnoj financijskoj instituciji tijekom dana razmatrali načine kako pomoći Uljaniku. Jedan naš sugovornik dobro upoznat s funkcioniranjem HBOR-a ističe kako HBOR na raspolaganju ima nekoliko instrumenata kojima bi mogao pomoći Uljaniku. Radi se o programu za obrtna sredstva, zatim o programu za financiranje izvoza, odnosno za dovršetak gradnje brodova, te o programu restrukturiranja. Ipak, kod sva tri programa otvoreno je pitanje instrumenata osiguranja koje bi Uljanik mogao dati, a koji moraju biti čvrsti i ‘čisti’, odnosno neopterećeni hipotekama.

- Pitanje je kako osigurati da se novac koji bi HBOR eventualno pozajmio i vrati HBOR-u - objašnjava naš izvor.

No, u Puli, čini se, računaju na sinergiju Danka Končara i njegove Kermas energije i HBOR-a. Naime, ako bi HBOR odobrio kredit Končaru, on bi kao kolateral mogao založiti svoju imovinu, pri čemu se, čini se, najviše računa na Brodotrogir. Končar je, podsjetimo, već zatražio kredit HBOR-a, no u HBOR-u su ga odbili, pa navodno sada razmatra kako ponovno tražiti kredit od te državne razvojne institucije.

Kakvo god kratkoročno i dugoročno rješenje za Uljanik ‘iskemijali’, vremena je sve manje. Na to upozoravaju i naši sugovornici iz Pule, koji ističu da se u svjetskoj javnosti itekako prati što se događa u Uljaniku. Stoga su i u Istri odlučili pojačati lobističke napore u Bruxellesu da se Europska komisija što prije očituje o Programu restrukturiranja Uljanika: prema neslužbenim informacijama, taj dio posla obavlja europarlamentarac Ivan Jakovčić.

Sindikati, pak, ističu da im je svejedno odakle će doći novac za plaće zaposlenih u Uljaniku i 3. maju, te ističu da će, bude li trebalo, ići u štrajk. Već danas bi se, kaže nam Đino Šverko iz Sindikata metalaca Hrvatske, mogao formirati štrajkaški odbor, a nije isključeno da bi štrajk mogao uslijediti već i sutra. Ipak, čini se da su i sindikalci skloni pričekati da vide hoće li plaće za srpanj u četvrtak sjesti na tekuće račune radnika Uljanika i 3. maja, pa tek ako se to ne dogodi organizirati štrajk.

Sindikalci održali sastanak s vrhom IDS-a

Sastanak u Puli sa županom, gradonačelnikom i saborskim zastupnicima iz Istre

Kriza u Uljaniku bila je i tema jučerašnjeg sastanka sindikalaca s istarskim županom Valterom Flegom i pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem, koji je održan u Puli. Sastanku su prisustvovali i čelni ljudi Uljanika, ali i saborski zastupnici iz Istre. Prije toga, sindikalci su imali postupak mirenja s Upravom Uljanika. Nova runda tog postupka zakazana je za danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:29