Presuda Suda pravde EU

Vatikan mora Italiji platiti porezni dug zbog nepropisnog širenja olakšica na nekretnine

AUTOR:

OBJAVLJENO:

6.11.2018. u 17:15

AUTOR:

OBJAVLJENO:

6.11.2018. u 17:15

A priest stands in front of Saint Peter's Basilica as a red curtain has been put on the central balcony, called the Loggia of the Blessings, at the Vatican March 11, 2013. Roman Catholic Cardinals will begin their conclave inside the Vatican's Sistine Chapel on Tuesday to elect a new pope. REUTERS/Christian Hartmann (VATICAN - Tags: RELIGION) - GM1E93C03T401
Christian Hartmann / REUTERS

Bazilika sv. Petra u Vatikanu

Italija mora tražiti od Vatikana plaćanje poreznog duga koji je nastao tijekom više godina nepropisnim proširenjem poreznih olakšica na komercijalne nekretnine, presudio je u utorak Sud pravde Europske unije.

Godine 2012. Europska komisija utvrdila je da porezna olakšica za nekretnine Vatikana u Italiji nije u skladu s propisima, ali nije naložila Rimu da od Vatikana traži povrat nepropisne državne pomoći.

Pri donošenju takve odluke Komisija je prihvatila argument da je "apsolutno nemoguće" izračunati visinu poreznog duga Vatikana zbog nepotpunih katastarskih knjiga i informacija u poreznoj bazi podataka.

Sud pravde Europske unije poništio je danas tu odluku, napominjući da je Bruxelles trebao ispitati mogućnost bar djelomičnog povrata nepropisne talijanske državne pomoći Vatikanu.

Presuda podrazumijeva da Vatikan više nije izuzet od obveze povrata nepropisne državne pomoći, ali njezin iznos i dalje nije utvrđen.

Suci europskog suda donijeli su presudu na temelju žalbe osnovne škole Montessori u Rimu i vlasnika pansiona na povlašteni porezni tretman škola i hostela u vlasništvu Vatikana.

Prema izvješću novinske agencije ANSA-e, neimenovani su vlasnici škole izjavili: "Jako smo sretni, bila je to duga bitka, ali David je na kraju pobijedio Golijata".

Prema talijanskim zakonima, vjerske institucije oslobođene su obveze plaćanja poreza na "nekomercijalne nekretnine", poput crkava i sportskih klubova.

Ta se olakšica primjenjivala i na hostele, škole i bolnice u vlasništvu crkve, koji su poslovali kao poduzeća a ne kao neprofitne ustanove. Talijanske su vlasti 'zatvorile' tu 'rupu' u zakonu 2012. godine, napominje novinska agencija dpa.