Prijedlog

Utvrđivanje vrijednosti stanova i kuća u Hrvatskoj ubuduće prema jedinstvenim pravilima

Obilježja nekretnine za procjenu vrijednosti su namjena, položaj, kat, dizalo i grijanje
Ilustracija
 Profimedia, Panthermedia

Vrijednosti svih izgrađenih zgrada, stanova i kuća, kao i zemljišta u Hrvatskoj, ubuduće bi se trebale utvrđivati prema jedinstvenim pravilima Vladine Uredbe o masovnoj procjeni nekretnina čiji je sadržaj u javnoj raspravi do 26.siječnja ove godine.

Uredba je, prema pripadajućem obrazloženju Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja koje ju je objavilo na internetskoj stranici e-savjetovanja, namijenjena bankama, državnoj upravi i drugim institucijama koje imaju potrebu masovne procjene nekretnina. Drugim riječima, iako bi se moglo pomisliti kako je ova Uredba namijenjena obračunu poreza na nekretnine čije je uvođenje najavljivano posljednjih godina pa od strane Vlade Andreja Plenkovića odloženo do daljnjega, ona nema tu svrhu.

- Za osnovicu vrednovanja nekretnina određena je tržišna vrijednost nekretnina – predlaže se u Uredbi. Spomenuta osnovica zatim se, prema prijedlogu, mora uskladiti s metodama za masovnu procjenu vrijednosti nekretnina i pripadajućim modelima i pravilnicima koje Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja tek treba donijeti.

- Modeli za masovnu procjenu vrijednosti nekretnina temelje na tri pristupa vrijednosti nekretnina, troškovnoj, poredbenoj i prihodovnoj – navodi se u Uredbi. Tek kada Ministarstvo predstavi modele i pravilnike, banke, državna uprava i drugi korisnici Uredbe moći će biti na čistu što donose Vladina pravila.

Nužni podaci za primjenu metode masovne procjene vrijednosti nekretnina, prema prijedlogu Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, obuhvaćaju obilježja vrste nekretnine, podatke o realiziranom prometu nekretnina, lokaciju, ploštinu, predvidivi ostatak održivog vijeka korištenja i infrastrukturu. Obilježja vrste nekretnine su namjena, položaj u zgradi, katnost, dizalo i grijanje.

Slanje Uredbe u javnu raspravu i parlamentarnu proceduru aktualna Vlada predstavlja kao ispunjenje obveze iz Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina koji je u ljeto 2015. donijela Vlada Zorana Milanovića. Budući da u spomenutome zakonu nije određen rok u kojem se uredba mora donijeti, ne čudi da se na nju čeka(lo) više od tri godine.

Osim zakonske obveze, Plenkovićeva Vlada kao motiv za odašiljanje ove uredbe u proceduru navodi i činjenicu da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja nema propis o masovnoj procjeni nekretnina.

Resorno ministarstvo navodi kako je u pripremi prijedloga Uredbe proučavalo slična zakonodavna i provedbena iskustva iz Švedske, Nizozemske, Litve i Slovenije. U potonjoj je, podsjetimo, uvođenje poreza na nekretnine odgođeno nakon što je Ustavni sud Slovenije ukinuo upravo metodologiju izračuna vrijednosti nekretnina koju je izradio tamošnji državni geološki zavod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:09