Krizne mjere

Ušteda 2,1 milijarde kn: Zdravstvo pošteđeno, sudovi, iako ne rade, nevoljko štede

Znatna sredstva uzeta su studentskim domovima, smanjena su sredstva i Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja
Zdravko Marić
 HANZA MEDIA

Vlada predlaže preraspodjelu 2,1 milijardu kuna unutar državnog proračuna, a prema svim najavama, rezanje proračunskih sredstava tek predstoji.

Analizom predviđene preraspodjele dolazi se do zanimljivih podataka o tome koliko su se ministarstva ili institucije potrudili pridonijeti općoj štednji i pripremi za sljedeće recesijsko razdoblje.

Manje i HGSS-u

Može se uočiti da su sudovi, od Ustavnog naniže, pronašli najmanje prostora za uštede u svojim budžetima. U svojim su više desetaka milijuna kuna teškim proračunima našli samo po stotinjak tisuća kuna za uštedu.

Njima su se pridružili i Državno odvjetništvo i USKOK. S druge strane, prilično značajna sredstva uzeta su civilnoj zaštiti i studentskim domovima, a smanjenja su sredstva za korištenje protupožarnih aviona, kao što su smanjena i Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja. Prema ovom prijedlogu, zdravstvene ustanove u državnom vlasništvu ostale su bez nekoliko desetaka milijuna kuna.

Vjerske zajednice

Ministarstvo branitelja najveće je uštede ostvarilo na socijalnoj skrbi branitelja, ali vrlo male na sredstvima za obilježavanje obljetnica događanja u Domovinskom ratu i financiranju udruga iz Domovinskog rata.

Nije se baš puno štedjelo ni na programima rada s Hrvatima izvan domovine, kao ni na Uredu komisije za odnose s vjerskim zajednicama.

1. Ministarstvo obrane

Napravilo je najveće uštede u svojem proračunu. Iako su značajne uštede na projektima opremanja i modernizacije, bode u oči podatak da su po 20-ak posto smanjena sredstva za upotrebu protupožarnih aviona i gašenje požara te ona za korištenje vojske u pomoći civilnim institucijama. Od sredstava za protupožarnu sezonu uzelo se 27 milijuna kuna i preostalo je 112 milijuna kuna, a od onih za pomoć civilnim institucijama uzelo se 27,8 milijuna kuna te je preostalo 155,7 milijuna kuna.

2. Sudovi

Najveći dio sudova u Hrvatskoj nije ozbiljno shvatio naredbu o štednji te se poveo za Ustavnim sudom, koji je svoj proračun smanjio tek za 700.000 kuna. Tako Vrhovni sud, koji pojedinačno ima najveći proračun, od 35,4 milijuna kuna, “daje” 500.000 kuna, Visoki trgovački odriče se 300.000 kuna od 23,3 milijuna, a Visoki upravni je uštedio 100.000 kuna iz svojeg proračuna od 18,9 milijuna kuna. Uskok je uštedio samo 300.000 od 26,8 milijuna kuna, a DORH 380.000 na 100,6 milijuna kuna. Iznimka je Visoki kazneni sud, koji iz svog proračuna od 12,8 milijuna kuna za uštede izdvaja 6 milijuna.

3. Središnji državni uredi

Ovdje spominjemo samo dva. Ured za Hrvate izvan RH imao je za programe Hrvata izvan domovine godišnji proračun od gotovo 80 milijuna kuna. Na toj stavci pronašla se ušteda od samo 1,3 milijuna kuna. Ured za šport u potpunosti je ukinuo obvezne doprinose za vrhunske sportaše u iznosu od 7,9 milijuna kuna, ali i dalje egzistira 8,5 milijuna kuna za državne nagrade za vrhunska sportska postignuća. ona su smanjenja za 5 milijuna kuna. zato je od 11,3 milijuna kuna za poticanje lokalnog sporta u proračunu preostalo samo 500.000 kuna.

4. Ministarstvo unutarnjih poslova

Sredstva za potrebe javne sigurnosti smanjenja su za 5,9 milijuna kuna. Ona za nabavu policijske opreme smanjena su sa 34,5 milijuna kuna za 12 milijuna. Zanimljivo je da su smanjena i sredstva za potrebe civilne zaštite, i to za 2,3 milijuna kuna, od kojih je sada 1,6 milijuna kuna manje za opremu. Tome treba dodati i podatak da je Hrvatska gorska služba spašavanja, koja je na proračunu Ministarstva turizma, izgubila više od 50 posto budžeta, pa joj je preostalo 1,7 milijuna kuna.

5. Ministarstvo branitelja

U proračunu ovog ministarstva i dalje se izdvajaju znatna sredstva za obilježavanje obljetnica ratnih događanja i stradanja u Domovinskom ratu - ukupno 6,8 milijuna kuna. Ta je stavka, dakle, smanjena za samo 500.000 kuna. Proračun za financiranje rada braniteljskih udruga izgubio je zbog ušteda samo 390.000 kuna te sada iznosi 20,07 milijuna. S druge strane, od ukupnih 77,2 milijuna kuna, čak se 58 milijuna uštedjelo na socijalnoj skrbi branitelja.

6. Ministarstvo zdravstva

Proračun Ministarstva ostao je isti, a čak mu se dodijelilo gotovo 28 milijuna kuna za hitne intervencije na zgradama i opremi zdravstvenih ustanova. S druge strane, preraspodjelom se predlaže smanjenje od čak 22,6 milijuna kuna namijenjenih zdravstvenim ustanovama u državnom vlasništvu. KBC Rijeka ostao je bez 400.000 kuna, KBC Sestre milosrdnice bez 1,6 milijuna kuna, KBC Split bez 13,8 milijuna kuna, Klinika za infektivne bolesti bez 97.900 kuna, a KBC Dubrava bez 442.831 kune.

7. Predsjedanje Europskom unijom

Epidemija koronavirusa u najvećoj je mjeri smanjila planirane aktivnosti koje su se trebale odvijati u Hrvatskoj i Bruxellesu. S obzirom na takvu situaciju, velik dio sredstava izdvojenih za tu namjenu po ministarstvima nije potreban. Stoga je preraspodijeljeno oko 117 milijuna kuna. Pojedinačno, najviše iz proračuna Ministarstva vanjskih poslova, oko 32,5 milijuna kuna. Preostala sredstva povukla su se iz proračuna nekoliko ministarstava.

8. Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Sredstva za provođenje kurikularne reforme smanjena su za 6,4 milijuna kuna. Nacionalnom vijeću u potpunosti je ukinut proračun od 430.000 kuna. Za 27 milijuna kuna smanjeni su proračuni za deset studentskih domova u Hrvatskoj. Financiranje opremanja osnovnoškolskih i srednjoškolskih knjižnica obveznom lektirom i stručnom literaturom reducirano je za 1,9 milijuna kuna, a smanjene su i kapitalne investicije na građevinskim objektima u osnovnom i srednjem školstvu za 35 mil. kuna.

9. Vlada

Proračun manji za 20 milijuna kuna

Vlada je svoj proračun smanjila za 20 milijuna kuna. No, plaće administracije smanjene su za samo 55.000 kuna bruto te su sada na razini od 9,3 milijuna kuna. Potpora vjerskim zajednicama smanjena je tek za 250.000 kuna te im je namijenjeno 23,5 milijuna kuna. Za razvoj civilnog društva i suradnju nevladinih udruga preostalo je 319,7 milijuna kuna nakon što je proračun smanjen za 964.000 kuna. U Uredu premijera za plaće je preostalo 7,7 milijuna kuna nakon što preraspodijeljeno 555.000 kuna bruto u toj stavci

10. Ministarstvo prometa

Manje HC-u, HAC-u i HŽ-u

Na osnovi analiza o padu cijena goriva i smanjenja prometovanja vozila, smanjeni su iznosi godišnjih naknada iz goriva koje se uplaćuju Hrvatskim cestama, Hrvatskim autocestama i Hrvatskim željeznicama, a koje se koriste za izgradnju i održavanje infrastrukture. Hrvatske ceste dobit će 109,5 milijuna kuna manje, a Hrvatske autoceste i Hrvatske željeznice po 27 milijuna kuna manje. Za 2,5 milijuna je smanjen iznos godišnje naknade za potporu aviokompanijama koje obavlj aju letove na domaćim linijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:34