Zašto baš sad?

Usred pandemije država traži ulagače za projekt iz 2006. vrijedan 300 milijuna eura

Točno 1. travnja država je raspisala natječaj za dugoočekivani projekt kojim je zainteresiranim investitorima u prodaju ponudila 54 hektara zemlje
Budući golf teren
 Hanza Media

To da bi pored Prokljanskog jezera jednog dana bili golf-teren, vile i hotel zamisao je stara preko 15 godina, no država je, čini se, baš razdoblje pandemije koronavirusom, kad je svjetski turizam na koljenima, shvatila kao najbolji tajming za privlačenje investitora.

Stoga je točno 1. travnja raspisala obvezujući natječaj za dugoočekivani projekt “Prukljan u Skradinu”, kojim je zainteresiranim investitorima u prodaju ponudila 54 hektara, a u koncesiju 150 hektara zemlje, kako bi na toj površini realizirali preko 300 milijuna eura vrijedan projekt.

Zanimljivo, objava obvezujućeg natječaja dolazi čak dvije godine nakon što je u ožujku 2018. godine Ministarstvo državne imovine raspisalo neobvezujući tender za Prukljan, na koji su stigle ponude dva zainteresirana investicijska fonda, jednog iz Njemačke te jednog sa sjedištem u Nizozemskoj.

Prepreke

Iako je već tada Ministarstvo najavljivalo da obvezujući natječaj, s obzirom na interes ulagača, treba raspisati što prije te da će on uslijediti u jesen iste godine, cijela se stvar, očekivano, produžila, pa je državi za sređivanje birokracije i administrativnih prepreka trebalo čak dvije godine da za Prukljan raspiše obvezujući tender.

“Bolje ikad nego nikad”, tako odluku o raspisivanju natječaja vidi gradonačelnik Skradina Antonijo Brajković, kojeg smo nazvali kako bismo ga pitali nije li tajming u ovom slučaju ipak otegotna okolnost.

“Gledajte, sigurno je da bi neke druge okolnosti bile bolje za realizaciju projekta, no ja ne mislim da su obustavljene baš sve investicije te da investitori koji su se javili na prvi natječaj i dalje nemaju želju investirati u projekt pored Prokljanskog jezera. Ako je on dobro koncipiran, pripremljen, a novac za njega osiguran, onda ne vidim zašto se investitori ne bi javili”, rekao je gradonačelnik Brajković te dodao da ne zna odgovor na pitanje zašto je između raspisivanja neobvezujućeg i obvezujućeg natječaja trebalo proći čak dvije godine. U svakom slučaju, riječ je o projektu koji je originalno nastao još u mandatu bivšeg gradonačelnika Nediljka Dujića 2006., a od tada do 2018. godine bio je na čekanju, ali uvršten u katalog državnih investicijskih projekata.

Prema natječaju, investitor koji dobije ovaj posao kupit će 30 hektara zemlje u sklopu T1 i T2 turističke zone, na čijem će području raditi hotelski kompleks s maksimalno predviđenih 1500 ležajeva, dok se 136 hektara zemljišta daje u koncesiju kako bi investitor na njemu napravio golf-teren s 18 rupa, a na dodatna 24 hektara, koja također idu u prodaju, predviđena je gradnja turističkih vila.

Osim toga, projekt predviđa i koncesiju nad pomorskim dobrom te izgradnju luke nautičkog turizma, kao i izgradnju dviju plaža za potrebe hotelskih gostiju.

Rok pet godina

Rok za dovršetak izgradnje projekta je pet godina od potpisivanja ugovora, u okviru kojih investitor treba pribaviti sve potrebne dozvole te započeti gradnju u okviru važećih prostornih i drugih planova.

Jutarnji list pitao je Ministarstvo državne imovine zašto je natječaj “Prukljan” odlučilo raspisati baš u ovom nesretnom trenutku, no do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:56