I dalje prvi

Usprkos rizicima, njemačko gospodarstvo ulazi u desetu godinu uzastopnog rasta

Prošle je godine bilo zaposleno 44,8 milijuna građana, što je najviše od ujedinjenja
Angela Merkel
 Hannibal Hanschke / REUTERS

Predstojeći izlazak Velike Britanije iz Europske unije (EU) predstavlja veliki rizik, ali domaća potražnja još uvijek potiče rast njemačkog gospodarstva, izjavio je njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier u intervjuu objavljenom u četvrtak.

Altmaier je u razgovoru za list Passauer Neue Presse kazao da su Brexit, globalni trgovinski sukobi i promjene regulacija u automobilskoj industriji usporili gospodarski rast u drugoj polovici 2018. godine, no kako je i dalje izgledno da će bruto domaći proizvod (BDP) najvećeg europskog gospodarstva u 2019. ući u svoju desetu godinu rasta.

"Knjige narudžbi u industriji i trgovini su pune. Postoje dobre šanse da će se gospodarski rast nastaviti desetu godinu zaredom, što je najduže razdoblje kontinuiranog rasta od šezdesetih godina prošlog stoljeća", izjavio je Altmaier.

"Hlađenje" globalnog gospodarstva

Njemačka vlada prošlog mjeseca smanjila je prognozu gospodarskog rasta za 2018. godinu, s 1,8 posto na 1,5 do 1,6 posto.

Kako navodi Reuters, rast njemačkog gospodarstva je usporio jer su Brexit, kao i trgovinski sukobi potaknuti politikom američkog predsjednika Donalda Trumpa "Amerika prva", izazvali poslovnu nesigurnost.

Također, njemački izvoznici se bore i s usporavanjem inozemne potražnje, s obzirom na "hlađenje" globalnog gospodarstva.

Altmaier upozorava da izgledi za nastavak gospodarske ekspanzije ovise o sposobnosti njemačke industrije da se prilagodi novim perspektivnim područjima kao što su električna mobilnost, održiva proizvodnja energije i umjetna inteligencija.

Ocjenjuje da i Brexit i nedostatak kvalificirane radne snage predstavljaju rizike za gospodarstvo, pri čemu smatra da mnoge tvrtke nisu uložile dovoljno u širenje proizvodnje. Pozvao je na brzo parlamentarno odobrenje novog zakona o imigraciji koji ima za cilj popuniti te praznine.

Olakšavanje privlačenja kvalificiranih radnika u Njemačku moglo bi potaknuti gospodarski rast za nekoliko desetina postotnog boda, ocijenio je Altmaier, ukazujući da Njemačka ima oko 57 tisuća nepopunjenih radnih mjesta za pripravnike.

"Učinke rasta teško je izmjeriti, ali očekujem da bi funkcionalni priljev migranata na tržište rada mogao kreirati više desetina postotka dodatnog rasta u Njemačkoj", izjavio je Altmaier.

Prošla je godina bila najbolja za njemačko tržište rada od ujedinjenja

Prošle je godine u Njemačkoj zaposleno bilo u prosjeku 44,8 milijuna građana, najviše od ponovnog ujedinjenja zemlje, pokazuju najnoviji službeni podaci.

Podatak državnog zavoda za statistiku objavljen je u srijedu a temelji se na preliminarnim izračunima, napominje agencija dpa. Unatoč starenju populacije broj zaposlenih porastao je prošle godine za 1,3 posto, dosegnuvši najvišu razinu od 1991. godine. Negativan utjecaj starenja populacije nadoknadio je viši udio zaposlenih građana Njemačke i priljev stranih radnika, tumače u Destatisu.

Broj zaposlenih porastao je u 2018. godini za 638 tisuća, premašivši prvi puta razinu od 40 milijuna. Zahvaljujući dobrom stanju na tržištu rada smanjen je broj samozaposlenih, kliznuvši na 4,22 milijuna, najnižu razinu od 2003. godine.

"I dalje optimistično gledamo u budućnost", konstatira u izjavi za dpa čelnik Savezne agencije za zapošljavanje Detlef Scheele, napominjući ipak kako rast broja zaposlenih ove godine neće biti dinamičan kao prošle godine.

Visoka razina zaposlenosti povezana je i s padom stope nezaposlenosti na 4,8 posto prema najnovijim raspoloživim podacima.

Broj nazaposlenih smanjio se na dva milijuna a čelnik agencije za zapošljavanje procjenjuje da neće kliznuti ispod te razine u 2019. Po njegovim je riječima najveći rizik za njemačko tržište rada manjak kvalificirane radne snage.

Stručnjaci ne očekuju promjenu trenda u zapošljavanju unatoč neizvjesnosti na međunarodnom planu, poput brexita i trgovinskih sukoba. Tako čelnik Instituta za ekonomska istraživanja (ifo) Clemens Fuest predviđa da će broj zaposlenih u 2019. dosegnuti novi rekord.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:41