Zabrane ih neće usporiti

Usprkos problemima, Huawei je povećao bazu novih klijenata za mobilne mreže 5G

Huawei je isporučio više 10.000 baznih stanica za petu generaciju mobilnih mreža
Huaweijev dućan, ilustracija
 Aly Song / REUTERS

Kineski Huawei Technologies u utorak je priopćio kako je osigurao više od 25 komercijalnih ugovora za mobilnu mrežu nove generacije, nešto više no što su najavili u studenom, predviđajući i rast godišnjim prihodima unatoč problemima, uključujući uhićenje financijske direktorice.

Huawei je isporučio više 10.000 baznih stanica za petu generaciju mobilnih mreža, priopćio je njihov predsjednik Ken Hu novinarima. Detalje o kupcima nisu naveli.

Konferencija za novinare upriličena je dva tjedna nakon što je Huaweijeva financijska direktorica Meng Wanzhou, kći osnivača kompanije Rena Zhengfeija, uhićena u Kanadi na zahtjev SAD-a. Trenutno čeka na moguće izručenje SAD-a u slučaju koji je uzburkao globalna tržišta.

Njezino uhićenje nadovezalo se na postojeće probleme kineske kompanije, koja je isključena s američkog tržišta, a zabranjeno joj je također uspostavljati 5G mrežu u Australiji i na Novom Zelandu zbog straha od kineske špijunaže.

Iz Huaweija su u više navrata isticali da Peking nema nikakav utjecaj nad njima, a to su ponovili i na današnjoj tiskovnoj konferenciji, dodajući da su u kontaktu s vladama iz cijelog svijeta.

Reuters je prošli tjedan citirao izvor prema kojem Huawei planira potrošiti dvije milijarde dolara kako bi otklonio sigurnosne bojazni britanskih vlasti. Velika Britanije spada među najveća Huaweijeva međunarodna tržišta.

Huawei je najveći dobavljač opreme za telekomunikacijske mreže u svijetu i drugi proizvođač pametnih mobitela. Prošle su godine ostvarili prihode od oko 92 milijarde dolara.

Za razliku od drugih velikih kineskih tehnoloških kompanija, oni pola prihoda ostvaruju u inozemstvu.

Danas su izvijestili da očekuju da će im prihodi ove godine premašiti 100 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:35