Povratak HROK-a

Uspostavlja se registar koji će bankama omogućiti cjeloviti uvid u zaduženost građana

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

3.1.2020. u 14:40

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

3.1.2020. u 14:40

Zagreb 301117.
HUB, Kaptol centar.
Zdenko Adrovic - predsjednik Hrvatske udruge bankara.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / Hanza Media

Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka

Za ponovnu uspostavu registra obveza po kreditima, koji će bankama omogućiti cjeloviti uvid u zaduženost građana, tvrtka Hrvatski registar obveza po kreditima ne mora zatražiti suglasnost Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP), doznajemo u toj agenciji.

Usklađivanje

Prema neslužbenim najavama, Registar obveza po kreditima (HROK), kojim upravlja istoimena tvrtka, trebao bi ponovo zaživjeti sredinom ove godine nakon što je privremeno, u svibnju 2018., stavljen izvan snage zbog potrebe njegova usklađivanja s Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka Europske unije. Za nadzor spomenute uredbe u nas je zadužen AZOP.

Potvrđujući kako su svoje ovlasti primijenili i u slučaju HROK-a, iz Agencije napominju kako se radilo isključivo o savjetodavnoj ulozi.

- U slučaju Registra obveza po kreditima AZOP je svoju ulogu provodio kroz brojne sastanke s predstavnicima HROK-a, Hrvatske udruge banaka i Svjetske banke, a koji su se posebno intenzivirali unatrag godinu dana. Agencija je na svim tim sastancima isticala da ni na koji način nije utjecala na zastoj rada HROK-a niti je imala izravna saznanja o stvarnom zastoju rada predmetnog registra - naveli su nam u AZOP-u.

Razmjena

Istodobno s pripremama banaka za ponovnu uspostavu HROK-a u proceduri je donošenje izmjena i dopuna Zakona o kreditnim institucijama s pripadajućim poglavljem o bankarskoj tajni, dio kojeg je razmjena povjerljivih podataka klijenata banaka.