"Dani dobrog vjetra"

Uskoro prvi znanstveno-stručni skup kojem je u fokusu energija iz vjetra

AUTOR:

OBJAVLJENO:

11.6.2018. u 14:09

AUTOR:

OBJAVLJENO:

11.6.2018. u 14:09

Sibenik, 050614.
Danas su na brdu Velika Glava iznad Danila svecano pustene u rad vjetroelektrane Danilo-Velika Glava , Bubrig i Crnih Vrh sa 19 vjetroturbinskih generatora snage od 43 MW koji ce godisnje proizvoditi 100 GWh elektricne energije.Ovo je trenutno najveca vjetroelektrana u Hrvatskoj vrijedna 70 milijuna eura u vlasnistvu tvrtke RP Global.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipaničev / Hanza Media

Ilustracija

Područje nedaleko kojeg je 1895. godine puštena u pogon prva europska i druga najstarija svjetska hidroelektrana, a danas se kroz Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku nove generacije pripremaju za suvremenu energetiku, bogato je potencijalom vjetra kao izvora energije. Upravo zato je odabrano za znanstveno-stručni skup "Dani dobrog vjetra", koji se održava 14. i 15. lipnja u Šibeniku, u organizaciji udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatska.

Ovo je prvi znanstveno-stručni skup kojem je u fokusu razvoj i budućnost sustava dobivanja energije iz vjetra,a cilj je upoznati javnost s prednostima iskorištavanja energije vjetra i načinima rada vjetroagregata te potaknuti korištenje energije vjetra kao ekološkog i obnovljivog izvora energije.

- Naša je vizija kreiranje bolje energetske budućnosti Hrvatske. Danas se kroz projekte iz obnovljivih izvora proizvodi 16 posto energije koju koristimo, veliki dio od toga dolazi iz vjetroelektrana, a time je uvoz smanjen za milijardu kuna godišnje. Snaga vjetra je ogromna, kao i mogućnost da preoblikuje naš energetski sustav, potakne energetsku neovisnost i rast gospodarstva. Koliko ćemo taj potencijal iskoristiti ovisi o svima nama – ističe Maja Pokrovac, direktorica spomenutog udruženja.

Međunarodna Energetska Agencija predviđa da će do 2040. dvije trećine globalnih ulaganja u energetici i 80 posto novoinstalirane snage otpasti na obnovljive izvore energije, a vjetroelektrane postati vodeći izvor električne energije u EU oko 2030.  Unatoč velikom potencijalu, zbog pravne nesigurnosti, loše poslovne klime i ostalih problema energetska budućnost Hrvatske je nesigurna i u raskoraku s globalnim energetskim trendovima. Stoga će se na skupu  pokušati obraditi neke od ključnih tema koje su bitne za revitalizaciju i tranziciju energetskog sektora i osiguranje Hrvatske energetske budućnosti kroz proizvodnju energije iz vlastitih prirodnih resursa.

Uz otvorenje na kojem će sudjelovati i ministar zaštite okoliša i prirode Tomislav Ćorić, raspravljat će se o potencijal vjetra u Hrvatskoj i regiji, modernizaciji elektroenergetskog sustava - kako vjetroelektrane mogu pomoći elektroenergetskoj mreži – tranziciji energetskog sektora te, s obzirom na tržišne cijene i poticane modele, o budućnosti vjetra u usporedbi s drugim tehnologijama.

Povodom Svjetskog dana vjetra bit će najavljeno i pokretanje novog donacijskog projekta "Vjetar u leđa – Powered by RP Global", čije se lansiranje planira za jesen ove godine. Vjetar kao energetski potencijal inspiracija je za izradu mikro mobilne vjetroelektrane uz pomoć aditivnih tehnologija, što je kreativan i tehnološki izazov inovativnom timu kojeg predvodi doc. dr. sc. Sven Maričić sa Znanstveno-tehnološkog instituta Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i koji će prezentirati 3D printanu vjetroturbinu iz recikliranog materijala. Organizirana je i posjeta vjetroelektrani Glunča, gdje će tvrtka Darna, specijalizirana za snimanje iz zraka, prezentirati snimanje lopaticama dronovima s ciljem primjene novih tehnologija u održavanju vjetroelektrana.