Digitalizacija

Uskoro digitalni potpisi i pečati na dokumentima u poslovanju s državom

Sustav će osigurati platformu za bržu digitalizaciju usluga koje tijela javne uprave pružaju građanima i poslovnim subjektima
Ilsutracija, šalter
 Vladimir Dugandžić / Hanza Media

Ministar uprave Ivan Malenica i Jure Sertić, glavni direktor AKD-a, potpisali su u petak ugovor o razvoju i uspostavi platforme s elektroničkim uslugama za e/m-potpis i e/m-pečat.

Glavni je cilj projekta, kako je pojašnjeno u priopćenju, omogućiti građanima, tijelima javne vlasti i gospodarskim subjektima digitalno potpisivanje i pečatiranje različitih zahtjeva, akata i drugih dokumenata koji se koriste u poslovanju s državom. Elektroničke usluge za e/m-potpis i e/m-pečat građani i poslovni subjekti koristit će putem interneta, uz mogućnost potpisivanja i pečatiranja dokumenata korištenjem i mobilnih platformi (pametnih telefona i/ili tableta).

Uspostavom takvog sustava osigurat će se platforma za bržu digitalizaciju usluga koje tijela javne uprave pružaju građanima i poslovnim subjektima.

Osim značajnih materijalnih ušteda, cilj je, zaključuju, podići efikasnost rada tijela javne uprave, kao i osigurati jednostavniji i brži pristup javnim uslugama za građane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:37