Javna rasvjeta

'Upravo smo osvijetlili Knin, a u Splitu nas ne žele primiti. Draže su im strane tvrtke'

Rubić otkriva da je ukupni potencijal Hrvatske zamjena oko milijuna rasvjetnih tijela, a do sada je zamijenjeno njih oko 100 000
 Zvonimir Barišin / CROPIX

U HGK Županijskoj komori Split, održana je radionicu Pametna rasvjeta za pametne gradove. Cilj radionice je prema riječima Joze Tomaš, predsjednika HGK Županijske komore Split predstaviti institucijama javnog, civilnog, ali i privatnog sektora mogućnosti za povećanje kvalitete javne rasvjete uz smanjenu potrošnju električne energije, smanjenje svjetlosnog zagađenja te korištenje novih tehnologija.

„Radionica je namijenjena prvenstveno nositeljima planiranja javne rasvjete lokalnih i regionalnih uprava i samouprava, projektantima i instalaterima javne rasvjete te predstavnicima stanara i upraviteljima višestambenih zgrada.Okupili smo sve dionike, kako bi mogli krenuti u nove projekte razvoja pametnih gradova. Svjedoci smo kako se sve više usluga digitalizira i očekujemo da će se u sustave upravljanja otpadom i javnom rasvjetom implementirati pametna rješenja. Tu ne govorimo samo o uštedama koje su značajne, nego govorimo o ekološkim aspektima. Postoje sredstva koja su na raspolaganju kako bi se ovakva rješenja implementirala u sve gradove i jedinice lokalne samouprave“, Joze Tomaš, predsjednik HGK Županijske komore Split.

U Splitu postoji jedan proizvođač led javne rasvjete. Radi se o tvrtki Veritas ESCO čiji se suvlasnik i direktor Zlatko Rubić požalio novinarima da Grad Split prima izaslanstva mnogih tvrtki iz Hrvatske i inozemstva, ali da njih odbijaju primiti na razgovor.

„Nismo još uvijek ugovorili sastanak u Gradu Splitu, a koliko smo saznali naša konkurencija iz Belgije, Nizozemske i Njemačke bila je na razgovorima s čelništvom Grada Splita. Naših više od 20 projekata koje smo realizirali s jedinicama lokalne samouprave donijelo je uštede tim jedinicama za oko 80 posto. Upravo smo ovih dana uz pomoć sredstva HBOR-a, uspjeli osvijetliti Grad Knin. Inače mi smo prva ESCO tvrtka u Hrvatskoj a naša referenca je više od 20 realiziranih projekata javne rasvjete. Mi se isključivo naplaćujemo iz uštede.Sva odgovornost je na nama i mi preuzimamo sve rizike .“, kazao je Zlatko Rubić, koji ponavlja da su realizirali niz projekta u okolici Splita ali u Splitu ih nisu primili na razgovor.

Rubić otkriva da je ukupni potencijal Hrvatske zamjena oko milijuna rasvjetnih tijela, a do sada je zamijenjeno njih oko 100 000.

„Svako rasvjetno tijelo ima niz mogućnosti .Javna rasvjeta je inače pogodna za bilo kakvo smart rješenje poput mjerenja CO2, kontrole parkinga, mjerenja protoka vozila, te niza komunalnih usluga.“, pojasnio je Rubić.

Radionicu su vodili stručnjaci iz tvrtki Detas i Open Way iz Pakraca, koji su predstavili proizvodni portfelj grupacije Detas, Smart City tehnologiju za pametne gradove te modele financiranja javne rasvjete. Predstavljajući grupaciju Detas Zvonimir Miler, održao je prezentaciju programa pametna rasvjeta za pametne gradove.

„Kroz platformu pametne rasvjete, promoviramo ideju pametnih gradova. Pametna rasvjeta je rasvjeta koja omogućava da komunalnim poslovima, ali i nekim drugim poslovima upravljate putem javne rasvjete. Današnja tehnologija omogućava da se pomoću lampi upravlja određenim komunalnim poslovima poput količinom otpada u kantama ili kontrolom parking. Dakle, upravljate samom rasvjetom te još infrastrukturu javne rasvjete možete koristiti za upravljanje drugim procesima. Postoje primjeri dobre prakse u Hrvatskoj i u svijetu.“, istaknuo je Miler.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:34