Budućnost posrnulog diva

Uprava Uljanika zabranila Tomislavu Debeljaku dolazak u 3. maj, sastanak ipak održan

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

20.11.2018. u 14:02

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

20.11.2018. u 14:02

Duje Klarić / Hanza Media

Tomislav Debeljak

Predstavnici splitskog Brodosplita jutros su stigli u riječko brodogradilište '3. maj', piše N1. Razgovarali su samo s predstavnicima Štrajkaškog odbora o ponudi Ficantierija i Brodosplita  za privatizaciju 3.maja.

Predsjednik Uprave Brodosplita, Tomislav Debeljak, nakon sastanka nije htio potvrditi želi li konzorcij ući u vlasničku strukturu '3. maja', prenosi N1. Kaže da bi najprije trebalo napraviti dubinsko snimanje brodogradilišta. Ističe da su problem, kako on tvrdi, pokradeni milijuni koji su završili u Uljaniku.

"Što se tiče nas, tek nakon dubinskog snimanja znat ćemo jesmo li zainteresirani", dodaje.

Za spas '3. maja', ponavlja, ima još doslovno pet minuta jer kada uđe u stečaj, upozorava, to je neka druga priča. S namjerom konzorcija Brodosplita i Ficantierija upoznati su i u Vladi otkriva Debeljak, koji je potvrdio da su o ponudi konzorcija razgovarali u Ministarstvu gospodarstva.

Predsjednik Štrajkačkog odbora u brodogradilištu '3. maj', Veljko Todorović otkrio je više od Debeljaka. Na pitanje je li istina da je Uprava Uljanika zabranila Debeljaku dolazak u '3. maj', odgovorio je: "Istina."

"To je način na koji Uljanik pregovara i kako rade na planovima za '3. maj'. To znači da oni ne žele spasiti ovo brodogradilište, to je svima jasno u ovoj državi", ističe.

Na pitanje gdje je bila Uprava '3. maja' dok je Štrajkaški odbor razgovarao s Debeljakom, odgovara: "Uprava '3. maja' je u Uljaniku".

Debeljak: 'Vidjet ćemo kakvu pomoć žele...'

Na novinarski upit tko bi bio najbolji za posrnuli riječki škver, Todorović kaže: "Onaj koji najprije dođe taj bi najviše odgovarao, ova agonija traje više od godine dana. Mi više nemamo što raditi", kaže Todorović. Sindikalist Juraj Šoljić pozvao je i sve druge zainteresirane da dođu u '3. maj' i iznesu svoje namjere oko ulaska u vlasništvo.

Kaže da je Debeljak iskazao interes da uđe u vlasništvo '3. maja'. Šoljić je pozvao i Ukrajince, koji su u ponedjeljak bili kod premijera Plenkovića, da dođu u Rijeku i obznane svoje namjere. Kaže da će radnici gurati njihove ponude jer ovako "dobivaju plaću, a ne rade ništa".

Na pitanje što je na sastanku rečeno o konzorciju, sindikalist kaže da bi po iznesenom u '3. maju' najprije radili sekcije za Ficantieri, a kasnije i kruzere.

"Idemo savjetovati, pokazati da to možemo"

Debeljak ni prije sastanka nije želio otkriti što nude '3. maju' i jesu li zainteresirani i za Uljanik. Na pitanje što očekuje, odgovorio je da žele podržati da brodogradnja u Hrvatskoj uspije, a što su kaže dokazali da je moguće primjerom Brodosplita.

"Idemo savjetovati, pokazati da to možemo", kazao je Debeljak.

Na pitanje našeg reportera donose li samo savjet ili su zainteresirani za privatizaciju, Debeljak je odgovorio: "To ćemo vidjeti što žele, na koji način da se pomogne..."

Iz Uljanika bez komentara na održani sastanak

Uprava Uljanika reagirala je na Debeljakov dolazak u Rijeku i njegov sastanak s tamošnjim štrajkačkim odborom bez prethodne najave u prostorima Društva.

- S obzirom na to da je jutrošnji sastanak održan bez prethodne najave odgovornim osobama društva 3. MAJ Brodogradilište d.d. i bez znanja Uljanika d.d. kao većinskog dioničara, nismo u mogućnosti komentirati sadržaj sastanka niti namjeru sudionika sastanka. Današnji nenajavljeni susret i način javnog istupanja stavlja ULJANIK Grupu, uključujući i 3. MAJ Brodogradilište d.d., u nepovoljan položaj naspram svih dionika aktualnih procesa i vjerovnika tvrtke te šteti ugledu Društva prema investicijskoj i medijskoj javnosti. Posebno vodeći računa o situaciji u kojoj se nalazi društvo 3. MAJ Brodogradilište d.d., u protekla dva tjedna održano je nekoliko intenzivnih sastanka odgovornih osoba Uljanika i predstavnika radnika i svih rukovoditelja društva 3. MAJ Brodogradilište d.d. na kojima su sa predstavnicima radnika usuglašeni smjer i način stvaranja preduvjeta za dugoročnu održivost Društva - poručili su.

Dodali su da je prošli tjedan održan zajednički sastanak Uprave Uljanika d.d., odgovornih osoba i predstavnika radnika 3. MAJ Brodogradilišta d.d. zajedno s najvišim predstavnicima nadležnih državnih institucija na kojem se razgovaralo o rješenjima u cilju održivosti društva 3. MAJ Brodogradilište d.d..

- Navedeni je sastanak rezultirao konsenzusom i podrškom svih strana o omogućavanju nastavka poslovanja društva 3. MAJ Brodogradilište d.d.., te dugoročnoj održivosti na tržišnoj osnovi. Uljanik d.d. nalazi se u završnoj fazi usuglašavanja Programa restrukturiranja i kao većinski vlasnik društva 3. MAJ Brodogradilište d.d. posebno vodi računa o interesima Društva i svih zaposlenika riječkog brodogradilišta. U skladu s navedenim, pozivamo na dijalog sve zainteresirane koji imaju namjeru na transparentan i legitiman način podržati napore Uprave Uljanika d.d. u stvaranju preduvjeta za nastavak brodogradnje u Puli i Rijeci, a samim time dati podršku očuvanju cjelokupne brodograđevne industrije u Republici Hrvatskoj - poručili su. (Barbara Ban)