Neočekivani rast

Unatoč američkim carinama, kineski robni izvoz u srpnju je porastao za 6 posto

Usprkos pozitivnim rezultatima, analitičari očekuju usporavanje rasta kineskog izvoza
Donald Trump i Xi Jinping
 Profimedia, Newscom

Kineski robni izvoz porastao je u srpnju više nego se očekivalo, unatoč američkim carinama, a politički osjetljiv višak u trgovinskoj razmjeni s SAD-om ostao je nadomak rekordne razine, dok Washington završava listu novih carina u sklopu trgovinskog rata koji bi mogao ugroziti globalni gospodarski rast.

Po podacima kineskih carinskih vlasti, koje prenosi Xinhua, robni izvoz te zemlje porastao je u srpnju za 6 posto, na 1.390 milijardi juana, dok je uvoz skočio za 20,9 posto, na 1.210 milijardi juana. (1 juan=0,93 kuna)

U prvih sedam mjeseci, pak, izvoz Kine skočio je 5 posto. No, budući da je uvoz ojačao 12,9 posto, trgovinski višak bio je 1.060 milijardi juana, što je 30,6 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, podaci su kineskih carinskih vlasti.

Reuters, pak, piše da je politički osjetljiv trgovinski višak sa SAD-om u srpnju tek marginalno smanjen, s rekordnih lipanjskih 28,97 milijardi dolara na 28,09 milijardi u srpnju.

U prvih sedam mjeseci ove godine trgovinski višak sa SAD-om iznosio je, pak, 161,63 milijardi dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju bio otprilike 142,75 milijardi.

Trump proširuje listu kineskih proizvoda koje će cariniti s 25 posto

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je pojačao pritisak na Kinu kako bi je prisilio na pregovore o koncesijama u trgovinskoj razmjeni, najavivši da će od 23. kolovoza nametnuti 25 posto carine na dodatnih 16 milijardi dolara vrijednu kinesku robu.

Te carine dio su širih mjera uvođenja carina na 50 milijardi dolara vrijedan kineski izvoz, najavljenih u ožujku. Carine na kineske proizvode vrijedne 34 milijardi dolara već su uvedene.

Ovoga puta bit će zahvaćeni poluvodiči iz Kine, iako većina osnovnih elemenata u tim kineskim proizvodima potječe iz SAD-a, Južne Koreje ili s Tajvana. Na listi od 279 proizvoda naći će se i kemijski proizvodi te dijelovi za strojeve.

Predsjednik uprave i izvršni direktor američkog udruženja poluvodiča John Nueffer u priopćenju je izrazio razočaranje time, ustvrdivši da mu nije jasno zašto su poluvodiči ostali na konačnoj listi za uvođenje carina.

"Predočili smo čvrste argumente vladi da će nove carine nametnute na poluvodiče iz Kine naštetiti američkim proizvođačima čipova, a ne kineskim te da to neće zaustaviti kineske problematične i diskriminirajuće trgovinske prakse", izjavio je Neuffer.

I Kina i SAD već su nametnuli međusobne carine na izvoz robe vrijedne 34 milijarde dolara. SAD sad razmatra uvođenje dodatnih carina na 200 milijardi dolara vrijedan kineski izvoz.

Kina neprestano upozorava da će uzvratiti na svaki američki potez u smjeru dizanja carina, i već je počela provoditi ili se sprema primijeniti uzvratne carine, tvrdeći da SAD svojim protekcionizmom prijeti globalnoj slobodnoj trgovini.

Kineski državni mediji, koji prenose stavove vlade, pišu da se Kina ne boji američkih prijetnji. U najnovijim komentarima državnih medija u srijedu, nešto blažim u odnosu na prethodne dane kada je u člancima osobno napadnut Trump, ističu da će Kina proći kroz oluju.

Washington, pak, već dugo vremena kritizira trgovinsku neravnotežu s Kinom i traži od Pekinga da je sreže.

No, neslaganja između dviju najvećih ekonomskih sila u svijetu mnogo su dublja, protežu se i na napetosti oko pristupa tržištu, na zaštitu intelektualnog vlasništva, transfer tehnologije i ulaganja.

Slabiji tečaj juana, koji je nedavno pao na najnižu razinu u 14 mjeseci, djelomično je ublažio negativni utjecaj američkih carina od 25 posto na 34 milijarde dolara vrijedan kineski izvoz u SAD.

Ipak, analitičari očekuju manje povoljne trgovinske uvjete za Kinu u idućim mjesecima.

"Očekujemo usporavanje rasta kineskog izvoza u nadolazećim mjesecima, prije svega zbog usporavanja globalnog gospodarskog rasta, a ne američkih carina. Izravni utjecaj američkih carina i dalje će biti nadoknađivan nedavnom deprecijacijom juana", tvrdi Julian Evans-Pritchard, ekonomist u Capital Economicsu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:42