Privremeno olakšanje

Uljaniku deblokiran račun, danas je krenula isplata plaća za kolovoz

U Puli se danas održava i sjednica Vlade RH
Prosvjed radnika Uljanika u kolovozu
 Danijel Bartolić / CROPIX

Uljanik je u četvrtak objavio da je račun te kompanije deblokiran, a tijekom posjeta Istarskoj županiji premijer Andrej Plenković je izjavio kako je danas započela isplata plaća radnicima Uljanika za kolovoz.

- Obavještavamo investicijsku javnost da je račun društva Uljanik d.d. deblokiran - kratko su objavili iz pulskog brodogradilišta putem Zagrebačke burze.

Račun Uljanika bio je blokiran od početka prošlog tjedna, odnosno od 3. rujna poslijepodne. Deblokada računa Uljanika važna je i za isplatu plaća radnicima, koja je krenula danas.

Danas kreće isplata plaće za kolovoz, najavio je premijer Plenković, koji je danas posjetio i brodogradilište Uljanik gdje je razgovarao s članovima Uprave, sindikata i radnicima.

U Puli se danas održava i sjednica Vlade, a premijer je na njenom počeku istaknuo da je politička volja Vlade da učini sve što je u njezinoj moći da pomogne brodogradilištu Uljanik, a da konačno rješenje zahtijeva suradnju i same kompanije i lokalne zajednice i politički konsenzus.

- Svjesni smo koliko pomorstvo i brodogradnja u Hrvatskoj imaju dugu tradiciju, koliko oni vežu naše ljude, naše gospodarstvo, naše gradove, našu kulturu, naš identitet i za more, ali i za izgradnju brodova - istaknuo je Plenković.

Podsjetio je uz ostalo i da je prije ulaska u EU hrvatska brodogradnja prošla proces restrukturiranja, pri čemu tada Uljanik jedini nije bio u poteškoćama, a pomogao je i proces restrukturiranja 3. maja.

- Nažalost, danas se Uljanik nalazi u poteškoćama i put naprijed prije svega ovisi i o kvalitetnom planu restrukturiranja, pronalasku održivog plana sa strateškim partnerom koji ima za cilj održanje radnih mjesta, održanje proizvodnje i održanje brodograđevne industrije u Puli i u rijeci - poručio je.

Osvrnuvši se na ulogu Vlade, podsjetio je da je u siječnju dala jamstvo Uljaniku od 716 milijuna kuna, tzv. jamstvo za sanaciju, što je odobrila Europska komisija, a svojim odlukama omogućila je i da se zbog jamstva države HPB-u isplate plaće radnicima za srpanj i kolovoz. Vlada očekuje da se plan restrukturiranja od strane Uprave doradi, kako bi se moglo pronaći rješenje koje je dugoročno održivo, rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:01