Svjetska tržišta

Ulagači su oprezni zbog netrpeljivosti između SAD-a i Kine: 'Dogovor je miljama daleko'

Investitore brine blokade dijela američkih državnih službi i neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora
Donald Trump i Xi Jinping
 Carlos Barria / REUTERS

Na Wall Streetu se u četvrtak trgovalo oprezno jer ulagači nisu skloni riziku zbog blokade dijela američkih državnih službi i neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, dok podršku tržištu pružaju solidni rezultati kompanija.

Dow Jones oslabio je 22 boda ili 0,09 posto, na 24.553 boda, dok je S&P 500 porastao 0,14 posto, na 2.642 boda, a Nasdaq indeks 0,68 posto, na 7.073 boda.

Podršku tržištu pružaju solidni poslovni rezultati. Dosad je oko 20 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate za četvrto lanjsko tromjesečje, pri čemu ih je 75,3 posto nadmašilo očekivanja analitičara.

U anketi Reutersa analitičari sada procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa biti u prosjeku veće za 14,2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, kao što su procjenjivali i na početku sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata.

To znači da je rast zarada usporen, s obzirom na to da su u prethodnim kvartalnima rasle po stopi većoj od 20 posto.

Ross: Trgovinski dogovor udaljen miljama

I dok poslovni rezultati podržavaju tržište, ulagači su oprezni zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

I dok predsjednik SAD-a Donald Trump već danima poručuje da pregovori teku dobro, jučer je ministar trgovine Wilbur Ross kazao da su dvije zemlje 'miljama i miljama' udaljene od dogovora.

„Dobri poslovni rezultati kompanija podržavaju tržište, no rastu politički rizici. Nada u dogovor između SAD-a i Kine i dalje postoji, no izjava ministra da je dogovor udaljen još miljama zasigurno ne utječe pozitivno”, kaže Oliver Pursche, potpredsjednik u tvrtki Bruderman Asset Management.

Ulagači su suzdržani i zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, ali i zbog toga što Bijela kuća i Kongres ne uspijevaju postići kompromis po pitanju financiranja savezne vlade, pa se nastavlja rekordno duga blokada dijela državnih službi, što bi moglo naštetiti rastu američkog gospodarstva u prvom kvartalu.

„Očekujem da će se tržište ovih dana kretati u uskom rasponu, dok se ne pojave neke vijesti na temelju kojih bi se moglo trgovati. Trenutno nema razloga za prodaju, ali ni razloga za kupnju dionica”, kaže Pursche.

Proizvođači čipova potaknuli Nasdaq

Nasdaq indeks jedini je jučer značajnije porastao jer su dobri poslovni rezultati nekoliko proizvođača čipova potaknuli snažan rast cijena dionica u tom sektoru.

No, nakon zatvaranja Wall Streeta cijena dionice Intela potonula više od 7 posto. Poslovni rezultati najvećeg svjetskog proizvođača čipova slabiji su nego što se očekivalo, a ulagače su razočarale i slabe procjene daljnjeg poslovanja Intela, što ukazuje na slabljenje potražnje za čipovima.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 6,9 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 7,8 milijardi.

Na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,53 posto, na 11.130 bodova, a pariški CAC 0,65 posto, na 4.871 bod. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,35 posto, na 6.818 bodova.

Azijske burze rastu

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, ponajviše u tehnološkom i rudarskom sektoru, nakon dobrih poslovnih rezultata američkih proizvođača čipova i rasta cijena sirovina.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,9 posto, pa je na putu tjednog dobitka od 0,6 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,9 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 1,4 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast američkog Nasdaq indeksa, nakon boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko proizvođača čipova.

Taj je sektor tjednima bio pod pritiskom zbog naznaka slabljenja potražnje za čipovima, no jučer se oporavio, što je podržalo rast cjelokupnog tehnološkog sektora.

Zahvaljujući tome, jutros su znatno porasli burzovni indeksi u Južnoj Koreji i Japanu.

U Australiju su, pak, znatno porasle cijene dionica tamošnjih rudarskih kompanija, što se zahvaljuje rastu cijena sirovina i nafte.

Naime, cijene su nafte porasle nakon što je Washington jučer zaprijetio sankcijama na izvoz sirove nafte Venezuele, ako ta južnoamerička država uroni dublje u politički i gospodarski kaos.

Jutros je na američkom tržištu cijena barela porasla 1,3 posto, na 53,80 dolara, nakon što je jučer ojačala 1 posto.

Na burzama u Šangaju i Hong Kongu cijene su dionica, pak, osjetno porasle nakon što su kineske vlasti objavile nove mjere koje će ojačati kapital banaka i tako im omogućiti veće kreditiranje.

Peking već tjednima najavljuje nove fiskalne i monetarne mjere kako bi zaustavio usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Dolar ojačao, euro pod pritiskom

A na valutnim je tržištima dolar ojačao. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 96,40 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,06 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 109,60 na 109,80 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1315 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1385 dolara.

Euro je pod pritiskom od jučer poslijepodne kada je predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi izrazio zabrinutost zbog usporavanja rasta gospodarstva eurozone.

S redovne mjesečne sjednice čelnici ECB-a poručili su jučer da će rekordno niske kamate u eurozoni ostati na sadašnjim razinama barem do kraja ljeta ove godine.

Premda se još nedavno očekivalo da će na jesen ECB povisiti kamatne stope, to je, smatraju analitičari, sve manje izgledno jer se rast gospodarstva eurozone usporava, dok je inflacija suzdržana zbog oštrog pada cijena nafte krajem prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:19