Loš početak sezone

Ugostitelji u problemima zbog manje gostiju iz Italije: 'Promet nam je pao za 60 posto'

U nekima talijanskih gostiju uopće nema, a kod nekih ih je upola manje. A što će biti dalje, ni sami ne znaju
Ilustracija, restoran
 Tom Dubravec / CROPIX

Istarski restorateri kojima su do prije izbijanja epidemije koronavirusa u Italiji u zimskim mjesecima vikendom konobe i restorani bili puni talijanskih gostiju, sada osjećaju velik gubitak.

U nekima talijanskih gostiju uopće nema, a kod nekih ih je upola manje. A što će biti dalje, ni sami ne znaju. Međutim, ne zatvaraju svoja vrata jer su još uvijek puni zahvaljujući domaćima i Slovencima.

- Prošlog se vikenda jako osjetio pad talijanskih gostiju kod nas u konobi. Danas imamo samo jedan stol, a sve ostalo su domaći i Slovenci. Taj pad osjećamo posljednjih 15 dana, mogao bih reći da nam je promet upola manji nego lani u istom razdoblju - kaže nam Edi Prodan, vlasnik konobe Nono u Petroviji pokraj Umaga. Ističe da se gosti iz Italije javljaju za rezervacije, ali da se jako boje kako će prijeći granicu.

- Dolaze nam samo oni koji su odmah tu blizu Trsta. Ovi ostali se boje jer ne znaju koliko će ih zadržavati na granici, a neki se čak boje da ne bi ostali tu kod nas u karanteni 15 dana. Nije im ugodno - ističe Prodan.

Tullio Fernetich, koji sa svojom obitelji u Brtonigli pokraj Umaga drži gourmet restoran u sklopu svoga malog obiteljskog hotela San Rocco te još jedan restoran u centru mjesta, veli da im je pao promet u finom restoranu i hotelu za 60 posto zbog koronavirusa.

- U hotelu to jako osjećamo. Ljudi se javljaju, ali se boje doći zato što misle da bi mogli imati problema na granici. Neki su zbog toga otkazali rezervacije. S druge strane, u drugom restoranu, gdje većinom dolaze domaći, ne primjećujemo zasad pad prometa - kaže vlasnik.

Ljiljana Vežnaver iz restorana Pergola kaže pak da oni otvaraju tek idući vikend jer su trenutačno na godišnjem odmoru. Iako nemaju talijanskih gostiju u restoranu, kažu da je situacija drugačija nego inače.

- Većinom kod nas dolaze Slovenci i uvijek bismo prijašnjih godina imali unaprijed rezervirano. Otvaramo idućeg vikenda i trenutačno rezervacija nema - priznaje nam. Veli da su joj se drugi restorateri žalili kako je promet jako pao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:05