Kreditiranje

Udruga Glas poduzetnika predlaže zamrzavanje kredita i leasinga kojima je to potrebno

Predlažu i opciju produljenja do kraja rujna 2021. godine, čime bi se obuhvatila i sljedeća turistička sezona
Ilustracija
 Marijo Basic / Ilustracija / CROPIX

Udruga "Glas poduzetnika" izvijestila je u utorak da je HNB-u, HUB-u i HAMAG-BICRO-u predložila zamrzavanja kredita i leasinga klijentima kojima je to potrebno, pri čemu između ostalog predlaže da se otpisane kamate bankama priznaju kao porezna olakšica.

Konkretni prijedlog udruge počiva na modelu "3+3+3+3" mjeseca, kojim bi banke i leasing kuće svaki slučaj uvođenja moratorija te zamrzavanja i leasinga kredita trebale sagledavati pojedinačno, ovisno o industriji u kojoj se određeni poduzetnik nalazi te mogućnostima da u sljedećem razdoblju ostvaruje prihode.

"Kako bi banke i leasing kuće imale priliku pratiti i eventualno korigirati uvjete za svakog pojedinog korisnika, Udruga predlaže da se otpis odobrava po modelu 3+3+3+3 mjeseca i to bez naknada i dodatnih troškova, a s maksimalnom kamatnom stopom od 0,5 do jedan posto, umjesto jednokratno na 12 mjeseci po ugovorenoj kamatnoj stopi", stoji u priopćenju.

Predlažu i opciju produljenja do kraja rujna 2021. godine, čime bi se obuhvatila i sljedeća turistička sezona.

"Naravno, ako banke izađu korisnicima u susret, potrebno je osigurati da i drugi vjerovnici također izađu u susret korisnicima na sličan način", kažu iz Glasa poduzetnika.

Uvođenje helpdeska, otpisane kamate kao porezna olakšica

Prijedlozi uključuju i potrebne aktivnosti od strane Ministarstva financija, koje bi omogućile bankama da kamata, koju temeljem iskazane solidarnosti u ovoj situaciji otpišu za ovo razdoblje, bude priznata kao porezna olakšica.

"Na ovaj način ostvarit će se "win-win" situacija za sve uključene strane, jer će banke tako puno lakše prihvatiti otpis dijela kamata onima koji trenutno ne rade i ne mogu plaćati za ovo razdoblje, dok se istovremeno neće kreirati dodatni udar na likvidnost sustava", ocjenjuju iz Glasa poduzetnika.

Što se tiče leasing kuća, u slučaju raskida leasing ugovora i povratka financiranog objekta leasing kući, potrebno je omogućiti i povrat PDV-a za preostalu vrijednost koji je već uplaćen državi, kako bi leasing kuće osigurale dodatnu likvidnost i tako mogle preuzeti dodatni rizik, kažu iz udruge, dodajući da država treba regulirati da korisnici kredita i leasinga za ove promjene ne budu dodatno opterećeni troškovima solemnizacije.

Predlažu i kreiranje ciljanog i funkcionalnog helpdeska, a unutar Financijske agencije (Fina) i postojeće integrirane platforme za kredite za likvidnost i refinanciranje koja uključuje sve banke, preko kojeg bi se otvorila mogućnost da kredit za koji neka banka ne može napraviti otpis kamate i reprogram preuzme druga banka koja to želi i može.

Sugeriraju i da se u okviru predloženog helpdeska uključe i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i HAMAG-BICRO, s dodatnim raspoloživim sredstvima, sukladno mogućnostima, te ponude reprogram s uvjetima koji sada postoje za COVID-19 kredite, odnosno konkretno s 12 mjeseci počeka i kamatnom stopom od 0,25 posto.

Iz Glasa poduzetnika smatraju da je predloženim mjerama moguće stvoriti temelje da se teret krize ravnomjernije rasporedi te da nije potrebno posezati za mjerama poput donošenja zakona po kojem bi banke morale otpisivati kamatu, jer bi tada, ocjenjuju, sav trošak ponovo bio prebačen na sve porezne obveznike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:20