Novi IPO

Uberov konkurent Lyft izlazi na burzu, a njegova se vrijednost procjenjuje na 15 mlrd. $

AUTOR:

OBJAVLJENO:

7.12.2018. u 16:08

AUTOR:

OBJAVLJENO:

7.12.2018. u 16:08

John Zimmer co-founder and president of Lyft speaks at WSJD Live conference in Laguna Beach, California, U.S., October 25, 2016. REUTERS/Mike Blake - D1BEUJAOMXAA
Mike Blake / REUTERS

John Zimmer, osnivač Lyfta

Tvrtka za usluge prijevoza Lyft poduzela je novi korak prema inicijalnoj javnoj ponudi dionica (IPO) i njihovo uvrštenje na burzu, nakon što je u četvrtak podnijela potrebne dokumente američkoj Komisiji za vrijednosne papire (SEC).

Iz Lyfta su poručili kako broj dionica i raspon njihovih cijena nije još određen, no Reutersu su izvori upućeni u situaciju kazali kako će IPO biti održan u prvoj polovini iduće godine.

Lyftov glavni konkurent Uber također sljedeće godine planira javno ponuditi svoje dionice.

Tehnološki poduzetnici John Zimmer i Logan Green pokrenuli su Lyft 2012. godine, tri godine nakon što je osnovan Uber.

Lyft je ostala manja tvrtka od Ubera, s ograničenom međunarodnom prisutnošću. Procjenjuje se da je tvrtka vrijedna oko 15 milijardi dolara, dok se Uberova vrijednost procjenjuje i do 120 milijardi dolara.

Međutim, Lyft je u posljednje dvije godine postao prisutniji, dok je njegov veći konkurent bio pogođen kontroverzama u vezi njegove agresivne korporativne kulture i prakse sakupljanja podataka.

Lyft trenutno drži oko 30 posto prihoda na tržištu dijeljenja automobila u SAD-u, dok je početkom 2017. godine imao 23 posto, podaci su istraživačke tvrtke Second Measure.

Prihodi tvrtke iznosili su u prošloj godini više od milijardu dolara, no i dalje posluje s gubicima.

„Inicijalna javna ponuda očekuje se nakon što SEC dovrši svoj proces revizije, povezan s tržišnim i drugim uvjetima”, priopćili su iz Lyfta.