Uber u problemima

Uber žalbom pokušava zadržati najveće britansko tržište

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

25.6.2018. u 12:13

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

25.6.2018. u 12:13

The Uber ride-hailing app is shown on a user's smartphone screen while a
Profimedia / Profimedia, Newscom

Uber u Londonu

Predstavnici Ubera će u ponedjeljak na sudu u Westminsteru pokušati dokazati da zaslužuju povjerenje londonskog regulatora javnog prijevoza, koji je američkoj tvrtki licencu oduzeo jer nije uopće provjeravala svoje vozače te zbog kršenja prometnih propisa, javlja Yahoo Finance.

Londonski regulator Transport for London (TfL), prošli je rujan Uberu odbio obnoviti licencu. U iscrpnom obrazloženju odluke, navedeno je da poslovni model Ubera  ne provjerava na zadovoljavajući način kvalificiranost svojih vozača i njihovog poštivanja prometnih propisa.

Kako bi ponovno zadobili povjerenje londonskog prometnog regulatora, predstavnici Ubera će u ponedjeljak na sudu morati predstaviti svoj novi poslovni model kojim dokazuju da su uvažili promjedbe TfL-a te da su spremni unaprijediti svoju uslugu.

Ovo nije prvi put da je TfL Uberu oduzeo licencu za poslovanje, tako da američka tvrtka ima iskustva u prilagođavanju svog poslovnog modela zahtjevima regulatora. Prije toga morali su morali su redefinirati svoje odnose s teleoperaterima.

Uber je izrazio veliku zabrinutost zbog trenutne situacije i opasnosti da nepovratno izgube pristup londonskom tržištu, s obzirom na to da je London jedno od najvećih tržišta njihovih usluga. Naime, od 50.000 Uberovih vozača, koliko ih trenutno posluje u Velikoj Britaniji, njih 40.000 vozi po Londonu.

- Svjesni smo svoje pogreške, kao i nužnosti unaprjeđenja naše usluge. Obećajem građanima Londona da ćemo napraviti sve što je u našoj moći da naša tvrtka nastavi poslovati odgovornije, rekao je za Yahoo Finance Tom Elvidge, generalni direktor Ubera za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Procjenjuje se da će se sudski proces, zbog svoje kompleksnosti i velikog publiciteta, trajati godinu dana. Iako tako, važno je napomenuti da će se Uberu dozvoliti poslovanje u Londonu sve do trenutka donošenja pravomoćne sudske presude.

Osim što je tvrtki zbog nedostatka regulacije cijena, usluge i sigurnosti zabranjeno poslovanje u drugim britanskim gradovima poput Brightona i Yorka, Uberu je zabranjeno pružanje usluga i u brojnim europskim državama poput Bugarske, Italije, Mađarske i Grčke.