Podaci DZS-a

U srpnju je u Hrvatskoj bilo 4,3 milijuna turista, što je nešto manje nego prošle godine

U komercijalnim smještajnim objektima u Hrvatskoj u srpnju je boravilo 0,4% manje turista
Ilustracija
 Tomislav Krišto / Hanza Media

U komercijalnim smještajnim objektima u Hrvatskoj u srpnju je boravilo tek nešto manje turista nego u lanjskom srpnju, odnosno 0,4 posto manje ili 4,3 milijuna, koji su ostvarili 2,5 posto više ili 26 milijuna noćenja, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Podaci DZS-a pokazuju i da je ukupno u sedam mjeseci u komercijalne smještajne objekte došlo 6,6 posto više turista nego u istom razdoblju prošle godine, odnosno njih 10 milijuna, koji su ostvarili 48 milijuna noćenja ili 5,3 posto više.

Domaćih je turista pritom bilo 8,5 posto više, a broj njihovih noćenja 7,3 posto veći nego lanjskim sedam mjeseci, dok su stranci ostvarili većinu ukupnih noćenja, 44,5 milijuna ili 5,2 posto višem, a došlo ih je 9,3 milijuna ili 6,4 posto više.

Samo u srpnju u komercijalnim objektima smještaj je našlo nešto više od 4 milijuna stranih turista, što je 0,5 posto manje ili u statističkom smislu gotovo jednako kao u istom lanjskom mjesecu, a s 24,6 milijuna noćenja bili su u plusu od 2,4 posto, te time i najviše pridonijeli ukupnom porastu noćenja u srpnju.

Prvi Nijemci

Domaći su turisti objekte za smještaj u srpnju ove godine birali više nego lani, te ih je u njih došlo gotovo 2 posto više ili 262,6 tisuća, a porast od 3 posto su zabilježili i s 1,3 milijuna noćenja u srpnju.

Najviše noćenja među stranim turistima u srpnju su ostvarili Nijemci, a slijede Slovenci, Poljaci, Česi, Austrijanci i Slovaci. Među županijama i regijama Istra je prva u noćenjima sa 7,4 milijuna ili 29 posto ukupnih srpanjskih noćenja, a među gradovima Rovinj, koji je u srpnju u svojim komercijalnim smještajnim objektima ostvario više od milijun noćenja.

Po vrstama komercijalnog smještaja, najviše noćenja u srpnju, 57 posto od ukupnih ili 15 milijuna, ostvareno je u domaćinstvima odnosno u sobama, apartmanima i kućama za odmor, što je 4,4 posto više nego u lanjskom srpnju, a u tom je smještaju i najviše raspoloživih kreveta za turiste među svim objektima.

U hotelima je ostvareno 3,5 milijuna noćenja ili 1 posto više nego u lanjskom srpnju, a u kampovima 6 milijuna noćenja ili 0,3 posto više, što je gotovo jednako kao u lanjskom srpnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:52