Daljnji napredak

U Splitu spojena tri korisnika na novu plinsku mrežu

Spajanje prvih korisnika plina u Splitu, svojevrsna je kruna aktivnosti EVN-a na plinofikaciji Dalmacije
Svečano otvaranje novog plinskog sustava
 Vladimir Dugandžić / CROPIX

Svečanim obilježavanjem u OŠ Ravne Njive, EVN Croatia Plin službeno je obilježio spajanje prva tri korisnika plina u Splitu na svoju mrežu. Prvi korisnici plina u Splitu su KBC Split na Firulama, OŠ Ravne Njive i dječji vrtić Mali princ.

Prije svečanog obilježavanja spajanja prvih korisnika plina u Splitu, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i članovi Uprave EVN Croatia Plin, Peter Zaruba i Vlado Mandić potpisali su Aneks temeljnom Ugovoru o koncesiji za izgradnju distribucijskog sustava i distribuciju plina na području Splitsko-dalmatinske županije kojim je produljena za dodatnih 20 godina. Potpisivanju ovog Aneksa prethodila je odluka Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije od 21. prosinca 2018. godine o postojanju relevantnih i opravdanih razloga da se EVN-u produlji trajanje Ugovora o koncesiji u čemu je imala zakonsko uporište u Zakonu o tržišta plina i Zakonu o koncesijama.

Peter Zaruba, član uprave EVN Croatia, kazao je da se spajanjem ova tri objekta plin ponovno vratio u Split.“ U skladu s rastućim potrebama Splita za energijom plin će imati vrlo važno ulogu kao energent koji će doprinijeti radu rashladnih uređenja ljeti ali i kao energent koji će doprinijeti boljem zagrijavanju prostorija.“, kazao je Zaruba.

130 kilometara plinske mreže

Spajanje prvih korisnika plina u Splitu, svojevrsna je kruna aktivnosti EVN-a na plinofikaciji Dalmacije započetih 2011. godine. Radovi na izgradnji plinske mreže u Splitsko-dalmatinskoj županiji započeli su u studenome 2013 godine, a prvi korisnici priključeni su u Dugopolju u svibnju 2015. godine. Do sada je izgrađeno više od 130 kilometara plinske distribucijske mreže. Gospodarska zona u Dugopolju prva je zona u Dalmaciji koja ima potpuno razvijenu plinsku mrežu. Krajem 2016. EVN je izgradio plinsku mrežu u centru Dugopolja na koju je priključena Osnovna škola Dugopolje – prva javna ustanova u Splitsko-dalmatinskoj županiji koja koristi plin.

Nakon puštanja u rad plinske mreže u Dugopolju, EVN je započeo s radovima na izgradnji visokotlačnog plinovoda prema Splitu, trasom koja prolazi kroz Klis i Solin. Izgradnju plinske mreže u Splitu EVN je počeo polaganjem plinskih cijevi na trasi od Bauhausa do Prometa Split u Hercegovačkoj ulici. Radovi od Prometa Split do bolnica Križine i Firule dovršeni su tijekom 2018. godine, a kulminacija ovog pothvata je spajanje prvih korisnika na EVN mrežu u Splitu koja je svečano obilježena danas. Tijekom 2018. deset najvećih potrošača EVN-a prelaskom na plin uštedjelo je 28 milijuna kuna, a tijekom šest godina emisije CO2 smanjili su za 27.000 tona.

Državni tajnik u ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ivo Milatić najavio je gradnju jadransko jonskog plinovoda i otkrio kako će sjedište tvrtke Jadransko jonski plinovod koja će voditi gradnju još 500 kilometara plinovoda, biti u Splitsko dalmatinskoj županiji.

- Svi smo svjesni nužnosti prelaska na niskougljične energente. To je pitanje o kojem se ne raspravlja. Plin je energent koji će iz tog razloga dugo imati svoju ulogu jer čak 47 posto manje emitira CO2 od ugljena. Energetska učinkovitost je jako važna za sve a pogotovo za turistički sektor, koji najviše električne energije troši u ljetnim mjesecima - kazao je Milatić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:07