Veliki novac se vrti

U samo pet godina prosječna vrijednost najvećih nogometnih klubova porasla je čak 74%

Forbes je objavio listu 20 najvrjednijih nogometnih klubova svijeta
Old Trafford, stadion Manchester Uniteda
 Profimedia, Alamy

Prije samog početka Svjetskog nogometnog prvenstva, Forbes je objavio svoju godišnju listu najvrjednijih nogometnih klubova svijeta koja pokazuje ono što već odavno znamo, a to je da se isplati biti nogometaš.

Naime, prvih 20 klubova prosječno vrijedi oko 1,69 milijardu dolara, što je čak 14 posto više nego prošle godine i nevjerojatnih 74 posto više nego prije pet godina. Taj je rast, naravno, posljedica rasta prihoda tih klubova koji su 40 posto veći nego 2013. Točnije, prosječni prihodi prvih 20 nogometnih klubova na Forbesovoj listi u sezoni 2016/2017 iznosili su 428 milijuna dolara.

A na samom vrhu ljestvice već se drugu godinu zaredom nalazi Manchester United s vrijednošću od 4,12 milijarde dolara (otprilike 26 milijardi kuna), dok je samo godinu prije vrijednost kluba iznosila 3,69 milijarde dolara. Taj su rast vrijednosti nogometnih klubova uzrokovali prihodi od čak 737 milijuna dolara.

No, dva španjolska nogometna diva odmah su mu za petama. Naime, Real Madrid vrijedi 4,09 milijarde, a FC Barcelona 4,06 milijarde dolara te se očekuje da će uskoro vrijediti još i više. Prvi zbog izuzetne igre u Ligi Prvaka, a potonji zbog ogromnih prihoda koje bi trebao ostvariti nakon renovacije stadiona (čiji je završetak predviđen za sezonu 2022/2023).

Nadalje, ako pogledamo EBIDTA-u (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) i ona je ove godine rekordna za nogometne klubove, ona prosječna iznosi čak 84 milijuna dolara. Ipak, Manchester United se i ovdje izdvaja sa svojih 254 milijuna dolara, što je skoro 50 posto više od bilo kojeg drugog nogometnog kluba. Osim toga, tijekom prošle sezone samo su dva kluba na listi 20 najvrjednijih zabilježila gubitke – Roma od 64 milijuna, a AC Milan od 10 milijuna dolara. Usporedbe radi, u sezoni 2003/2004 čak sedam od 20 najvrjednijih nogometnih klubova bilježili su gubitke. Tri kluba na vrhu navedene Forbesove liste su i jedini nogometni klubovi na listi deset najvrjednijih sportskih timova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:45