Uspješni susjedi

U prvih šest mjeseci ove godine Slovenija ostvarila suficit od 417,5 milijuna eura

Izvoz u Hrvatsku je porastao za 11,8 posto dok je uvoz iz Hrvatske porastao za 8,5 posto
Pogon Revoza u Sloveniji
 Revoz

Prema podacima slovenskog statističkog zavoda, Slovenija je u prvoj polovici godine od robne razmjene ostvarila suficit od 417,5 milijuna eura. U tom je periodu izvezla robu u vrijednosti od 15,5 milijardi eura, a uvezla robu u vrijednosti od 15,1 milijardu eura.

Izvoz je u prvoj polovici godine bio povećan za 11,2 posto, dok je uvoz rastao sporije za 10,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Prema istim podacima, pokrivenost uvoza izvozom u prvom je polugodištu iznosila 2,8 posto. Za slovensko gospodarstvo, i dalje najveću ulogu imaju države članice Europske unije, a u tome se posebno ističu Njemačka i Italija.

Statistički podaci su indicirali da je izvoz u Hrvatsku u prvom polugodištu porastao za 11,8 posto, dok je uvoz iz Hrvatske porastao za 8,5 posto.

Slovenske su tvrtke tijekom prvih šest mjeseci 2018. godine u zemlje koje nisu članice Europske unije izvezle robu u vrijednosti od 3,5 milijardi eura, što je 9 posto više nego što je u istom razdoblju bilo prošle godine. Uvoz slovenskih proizvoda tih zemalja porastao je za 21 posto, na 3,2 milijardi eura.

Glavni izvozni proizvodi tijekom prvih šest mjeseci ove godine, bili su osobni automobili i njihovi dijelovi te farmaceutski proizvodi, dok u uvozu dominiraju automobili i motorna ulja.

Podsjetimo, hrvatski robni izvoz u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je 51,3 milijarde kuna (6,9 milijardi eura) te je bio dva posto veći nego u istom razdoblju prošle godine, dok je uvoz dosegnuo 85,9 milijardi kuna ili 5,5 posto više, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u četvrtak. Vanjskotrgovinski deficit tako je u prvih šest mjeseci iznosio 34,6 milijardi kuna, odnosno bio je za 3,48 milijardi kuna viši nego u istom razdoblju lani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:29