Dokument na 160 stranica

U nacrtu nagodbe je dan i opisni sporazum sa Sberbankom, ali ne i s Agramom i Adrisom

AUTOR:

OBJAVLJENO:

26.5.2018. u 11:03

AUTOR:

OBJAVLJENO:

26.5.2018. u 11:03

Zagreb, 200518.
Izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Perusko i njegova zamjenica Irena Weber dali su izjavu za medije u sjedistu Agrokora.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / Hanza Media

Fabris Peruško i Irena Weber

Izvanredna uprava Agrokora objavila je u petak nacrt nagodbe u postupku izvanredne uprave u Agrokoru na ukupno 160 stranica, koja sadrži većinom već poznate elemente nagodbe, ali i pomniju analizu i raščlambu svih aspekata nagodbe.

Nacrt nagodbe sadrži i opisni sporazum sa Sberbankom, ali bez sporazuma s Agram Investom i Adris grupom, s tim da bi se tijekom idućeg tjedna trebali dogovorit i ti sporazumi te biti uvršteni u nagodbu. Potom bi nagodba bila upućena na glasanje privremenom vijeću vjerovnika, a sredinom lipnja bila bi upućena na potvrdu Trgovačkom sudu koji bi je, ako je potvrdi, stavio na glasovanje skupštini vjerovnika Agrokora.

Predviđanja

Jedna od značajnijih novosti iz nacrta odnosi se ustvari na informaciju o procesu traženja takozvanog izlaznog kredita kojim su se trebali isplatiti kreditori iz roll-up kredita vrijednog 1,06 milijardi eura. Prije desetak dana Uprava Agrokora priopćila je kako je podnesen zahtjev da se sadašnji roll-up produlji na neodređeno vrijeme, najviše 24 mjeseca, a da razlog tome nije bilo to što su ponuđeni krediti bili nepovoljni, nego činjenica da se tek treba formirati Novi Agrokor. Ipak, informacije iz nacrta nagodbe govore drugačije pa se tako kaže da su financijski savjetnici tijekom ožujka i travnja 2018. kontaktirali 76 financijskih institucija, a njih 11 je podnijelo indikativne ponude. “Potencijalni zajmodavci Izlaznog kredita istaknuli su više problema, uključujući: visoki stupanj zaduženosti (čime je potvrđeno da Agrokor grupa nema kapaciteta zaduženja); snižena EBITDA i novčani tijek u odnosu na ranije predstavljena predviđanja; nesigurnost oko tekućih pregovora oko Konzumovih zakupa; nedostatak trajnog upravljačkog tima; politički i pravni rizik vezan uz Hrvatsku i ZPIU; te prijenos imovine Novoj grupi i zasnivanje osiguranja koja bi bila dana radi osiguranja obveza Nove grupe po izlaznom kreditu. Ti problemi otežali su refinanciranje SPFA-e prije nagodbe i njegova dospijeća te je stoga utvrđeno da je potrebno produljenje roka dospijeća SPFA-e za koji je namjera da naknadno bude podmiren izlaznim kreditom”, navodi se u toj informaciji.

težak posao

Ti “razlozi” su ustvari najrazornija kritika dosadašnjeg postupka restrukturiranja koncerna u procesu lex Agrokor. Sve to govori kako izvanrednu upravu Agrokora, vjerovnike i buduće vlasnike, ako dođe do nagodbe, čeka i te kako težak posao restrukturiranja Agrokora kako bi se u iduća 24 mjeseca mogao pronaći financijer kredita koji će imati dovoljno optimizma da uloži u taj posao, sa svim pravnim, političkim i financijskim rizicima.

Buduća struktura koncerna izgledat će tako da će vlasnička kompanija Agrokora biti osnovana u Nizozemskoj, odnosno osnovat će se novo nizozemsko društvo s ograničenom odgovornošću (“Aisle Dutch TopCo”) kao krovno holding društvo.

dobici i prihod

Aisle Dutch TopCo bit će osnovan od strane nizozemske administrativne zaklade (“Aisle STAK”) te će Aisle Dutch TopCo biti jedini vlasnik drugog nizozemskog društva s ograničenom odgovornošću (“Aisle Dutch HoldCo”). Nadalje, Aisle Dutch HoldCo bit će jedini vlasnik hrvatskog dioničkog društva (“Aisle HoldCo”), a Aisle HoldCo će osnovati niz hrvatskih društava s ograničenom odgovornošću (čiji će biti jedini vlasnik), a koja će u konačnici držati operativnu imovinu i obveze hrvatske Nove grupe (“Nova ovisna društva”). Hrvatski koncern Agrokora - Aisle HoldCo i Nova ovisna društva - bit će oporezivi na sav ostvareni prihod (prihod iz redovnog poslovanja, prihod od kamata i kapitalni dobici), dok prihod od dividendi neće biti oporeziv, što je sukladno propisima EU. Predviđa se da će se vjerovnici obvezati da od prihvaćanja nagodbe neće smjeti pokretati tužbe protiv izvanredne uprave Agrokora i svih savjetnika u procesu te svih subjekata Nove grupe Agrokor.