Kolosalni projekt

U Kini je otvoren najveći svjetski most preko mora, koštao je čak 18,5 milijardi dolara

Most je koštao 18,5 milijardi $, a 20 puta je duži od Golden Gate mosta u San Franciscu
Most Hong Kong-Zhuhai-Macao iz različitih kadrova i Xi Jinping na otvaranju
 Aly Song / Booby Yip / Reuters / Profimedia, UPPA News, TEMP Sipa Press, Zuma Press - News

Kineski predsjednik Xi Jinping u utorak je službeno otvorio najveći most u svijetu preko mora, kolosalni projekt koji povezuje Hong Kong, Macao i kontinentalnu Kinu, u vrijeme kada Peking učvršćuje vlast u bivšoj britanskoj koloniji.

"Službeno proglašavam otvorenim most Hong Kong - Zhunai - Macao", rekao je kineski predsjednik u kratkoj izjavi na prigodnoj svečanosti u Zhuhaiju, nakon čega je na golemom zaslonu iza njega puštena video montaža s vatrometom na golemom mostu.

Predsjednica hongkonške vlade Carrie Lam je prije toga zahvalio kineskom predsjedniku što je došao na tu svečanost i pohvalio je "veličanstven izgled" mosta.

U toj infrastrukturi dugoj 55 km izmjenjuju se dug cestovni most koji vijuga iznad voda delte Biserne rijeke i podmorski tunel. Most je koštao 18,5 milijardi dolara ili oko 111,5 milijardi kuna, a čak je 20 puta duži od čuvenog Golden Gate mosta u San Franciscu.

U cijelu građevinu je ugrađeno 400.000 tona čelika (to je 60 puta više nego što je ugrađeno u Eiffelov toranj!), a na kraju tunela koji se nalazi pod morem sagrađena su i dva umjetna otoka, od kojih je svaki ojačan sa 120 čeličnih cilindara, visokih 55 metara, širokih 22 metra i teških oko 550 tona.

Zahvaljujući umjetnim otocima i orijaškim petljama ovaj most omogućuje povezivanje hongkonškog otoka Lantaua na istoku s bivšim portugalskim posjedom Macaom i gradom Zhuhaijem, u pokrajini Guangdongu na zapadu.

Most će se za promet otvoriti u srijedu, dan nakon svečanog otvorenja. Uz to da će obični građani most moći prelaziti tek nakon što zatraže i dobiju posebnu dozvolu, dok će većinu prometa činiti kamioni koji prevoze teret i posebni autobusi. Vozila javnog prijevoza preko njega neće prometovati, piše Guardian. Također, budući da se u Hong Kongu i Macauu vozi na lijevoj strani ceste, a u ostatku Kine na desnoj, vozači iz bivših britanskih kolonija morat će se prilagoditi većini te će preko mosta voziti na desnoj strani.

Inače, izgradnju mosta koja je počela 2009. obilježili su prekoračenje rokova, probijanje proračuna, optužnice za korupciju i pogibije radnika. Vlasti očekuju da će ovo graditeljsko čudo potaknuti trgovinu zahvaljujući približavanju dviju obala tjesnaca. No protivnici projekta u Hong Kongu vide ga kao pokušaj Pekinga da učvrsti vlast u bivšoj britanskoj koloniji koja na papiru ima široku autonomiju zahvaljujući načelu "Jedna zemlja, dva sustava" primijenjenom kod njezina povratka pod kinesku vlast 1997.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 00:36