Šok u Vancouveru

U Kanadi uhićena globalna financijska direktorica Huaweija, prijeti joj izručenje u SAD

Sumnja se da je Meng Wanzhou prekršila sankcije SAD-a protiv rana
Zaštitar ispred zgrade Huaweija u Pekingu, Meng Wanzhou, sjedište Huaweija u Shenzenu
 Thomas Peter / Thomas Suen / Reuters, Profimedia, Sputnik

Kanada je uhitila Huaweijevu globalnu financijsku direktorica u Vancouveru, gdje je suočena s izručenjem Sjedinjenim Državama zbog sumnje da je prekršila sankcije SAD-a protiv Irana, objavili su u srijedu mediji.

Meng Wanzhou, jedna od potpredsjednica kineske tehnološke tvrtke i kći osnivača tvrtke Rena Zhengfeia, uhićena je 1. prosinca, a sudsko ročište zakazano je u petak, izjavio je glasnogovornik kanadskog ministarstva pravosuđa za novine Globe i Mail.

Iz tvrtke Huawei, najvećeg svjetskog proizvođača telekomunikacijske opreme, pokušali su umanjiti važnost uhićenja navodeći da je Meng tek zadržana na aerodromu gdje je čekala drugi let. Iz kineskog veleposlanstva u Kanadi bili su ipak oštriji optužujući Kanadu da djeluje pod pritiskom SAD-a i zahtijevajući momentalno puštanje Meng iz pritvora, piše BBC.

Američke vlasti pratile su Huawei barem od 2016. godine zbog navodnog kupovanja američkih proizvoda za Iran i druge zemlje koje su pod američkim sankcijama, izjavili su ranije Reutersovi izvori.

Kako će se uhićenje odraziti na odnose Kine i SAD-a, koje su jedna drugoj nametnule carine u milijardama dolara, ostaje za vidjeti. Prema pisanju BBC-a, uhićenjem Meng poljuljano je i krhko carinsko primirje od 90 dana koje su nedavno dogovorili američki predsjednik Donald Trump i kineski lider Xi Jinping na summitu zemalja G20 u Buenos Airesu.

Reagirale su i azijske burze. Nakon uhićenja financijske direktorice Huaweija cijene dionica pale su i u četvrtak, treći dan zaredom, jer su ponovno oživjela strahovanja ulagača od rasta tenzija između Washingtona i Pekinga.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u minusu 1,7 posto, oslabivši treći dan zaredom. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros potonuo više od 2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,3 i 2,7 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:04