Prognoze Gartnera

'U idućih desetak godina nestat će 80 posto banaka, ako se industrija ne transformira'

Tvrdi se da će nove aplikacije za mobilna plaćanja značajno izmijeniti tržište u idućim godinama
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Do 2030. godine propast će ili postati beznačajno 80 posto tradicionalnih financijskih tvrtki, odnosno banaka, predviđa analitičar David Furlonger, potpredsjednik istraživačke i konzultantske tvrtke Gartner.

Kako je pojasnio na konferenciji u Australiji, banke će snaći takva sudbina “ako nastave nuditi tradicionalne usluge, po modelu poslovanja i operacija iz 20. stoljeća”.

Gartnerovo istraživanje među izvršnim direktorima banaka za 2018. godinu pokazuje da oni i dalje nastavljaju davati veći prioritet rastu prihoda, što upućuje na to da ne prepoznaju transformacijski učinak koji sa sobom nosi digitalna tehnologija. Među 20 posto financijskih institucija i tvrtki koje prežive, smatraju analitičari iz Gartnera, jedna grupa će se pretvoriti u fintech tvrtke. Pored toga, naglašava Furlonger, iza ovih promjena na tržištu u velikoj mjeri stajat će regulatorne promjene te promjene u demografiji i ponašanju korisnika koje variraju od zemlje do zemlje.

Kako nova europska direktiva o plaćanju (PSD2) obvezuje banke da trećim stranama daju pristup računima korisnika, procjenjuje se da će nove aplikacije za mobilna plaćanja značajno izmijeniti tržište u idućim godinama, kao što se već događa u drugim dijelovima svijeta.

Daniel Döderlein, izvršni direktor za mobilna plaćanja Auka ocjenjuje da će se banke u Europi i Hrvatskoj početi sučavati s tim trendom već za pet godina, što se može shvatiti i kao neizravan poziv hrvatskim bankama na čvršću suradnju s fintech tvrtkama.

Ističe kako glavni fokus banaka moraju biti problemi korisnika, osobito oni s plaćanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:57