Nadaju se uspjehu

U Hrvatsku dolazi novi BAT-ov proizvod koji bi mogao umanjiti štetnost pušenja i do 97%

U BAT-u stalno ulažu u razvoj novih proizvoda te u Hrvatskoj zapošljavaju 100 osoba za tu svrhu
Laboratorij BAT-a u istraživačko razvojnom centru u Southamptonu, UK
 British American Tobacco (BAT)

Duhanska industrija zadnjih nekoliko godina radi na proizvodima koji se obraćaju novim kategorijama potrošača, te u odnosu na tradicionalne cigarete umanjuju štetnost pušenja.

Jedna od kompanija koja u tome prednjači je British American Tobacco (BAT), u što smo se mogli uvjeriti tijekom posjeta njezinu istraživačko razvojnom centru u Southamptonu u Velikoj Britaniji.

BAT ima takve centre u devet zemalja, a iz ovog se upravlja razvojem novih proizvoda te u njemu radi više od 300 znanstvenika. Neki od njih proveli su nas nas kroz laboratorije centra i pokazali nam proces proizvodnje tzv. proizvoda nove generacije (NGP).

Investicije

Kompanija je od 2012. investirala više od 2,5 milijardi dolara u razvoj novih proizvoda, a kako u njima vidi velik potencijal, te će investicije i povećati. Jedan od tih proizvoda ove godine dolazi i na hrvatsko tržište, a kako istraživanja pokazuju, mogao bi značajno smanjiti štetnost toksina uzrokovanih pušenjem. Naime, nakon što su se potrošači žalili da im e-cigarete ne pružaju isti osjećaj kao i pušenje klasičnih cigareta, BAT se, kako su nam objasnili u istraživačkom centru, okrenuo NGP-ima koji sadrže duhan, ali ga ne sagorijevaju, nego griju.

Nadalje, budući da je tržišna pozicija BAT-a u Hrvatskoj vrlo snažna, posebice nakon preuzimanja TDR-a, naše je tržište jedno od prvih u Europi na kojem kompanija plasira svoj novi proizvod, a u Hrvatskoj je pokrenut i proces zapošljavanja sto novih radnika koji će raditi na razvoju NGP-ova.

Novi proizvod, koji na naše tržište dolazi do kraja 2018., sadrži 1000 različitih vrsta duhana koje zagrijava do 240 Celzijevih stupnjeva (umjesto 950 stupnjeva kao kod klasičnih cigareta), pri čemu ne nastaje dim, nego para obogaćena aromom duhana. Tako je, prema BAT-ovu istraživanju, štetnost toksina smanjena i do 97 posto. Usporedbe radi, ta je štetnost na sličnim proizvodima prije deset godina bila smanjena tek za 40 posto.

- Rezultati ovog kliničkog ispitivanja, koje je obuhvatilo 180 osoba, pokazuju da smanjenje razine štetnih tvari u pari koju stvara novi proizvod dovodi do smanjenja izloženosti pušača kada s klasičnih cigareta prijeđu na njegovu upotrebu. Ovi rezultati su vrlo ohrabrujući - izjavio je dr. James Murphy, rukovoditelj tima za procjenu smanjenja rizika u BAT-u. Ipak, u BAT-u naglašavaju da je štetnost pušenja i s ovim proizvodima velika te da su spomenuti rezultati samo projekcije, a u budućnosti će se vidjeti jesu li i koliko zapravo štetni za njihove korisnike.

Promjene

Ipak, duhanska industrija prolazi kroz velike promjene i transformira svoje proizvode s ciljem smanjenja rizika pušenja, a u posljednjih pet godina čak je i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) promijenila percepciju o novim duhanskim proizvodima s obzirom na to da potpomažu prestanak pušenja. Duhanska se industrija generalno nada da će rezultati ovakvih istraživanja oslabiti regulative diljem svijeta te da će im biti omogućeno reklamiranje, a i da će se smanjiti njihovo oporezivanje.

Proizvodi nove generacija čine samo pet posto prihoda BAT-a, koji je u 2017. uprihodio 20 milijardi funti. Želja je kompanije da joj takvi proizvodi do 2030. donose 30 posto, a do 2050. čak 50 posto ukupnih prihoda, a cilj je da do 2020. 100 milijuna ljudi koristi te proizvode. Iako se počinje fokusirati na spomenute, manje rizične proizvode, BAT neće prestati proizvoditi klasične cigarete jer su mu izvor novca za razvoj novih proizvoda. Ova duhanska kompanija proda svaku osmu cigaretu na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:47