Dionice

U fokusu investitora bili su Bayer, Nestlé, Novartis i Bio-key International

Mnogim je dionicama snažno pala vrijednost pa se investitori odlučuju na kupnju
Wall Street broker
 Johannes EISELE / AFP

Klijenti InterCapitala, najveće domaće brokerske kuće, u vrijeme krize zbog pandemije koronavirusa ulagali su značajno na stranim burzama, a pregledom najtrgovanijih dionica u ožujku vidljivo je, kažu u toj brokerskoj kući, da su bili fokusirani na europsko tržište.

Među 10 najtrgovanijih dionica čak je osam s neke od europskih burzi. U top 10 dionica su Bayer, Nestlé, Novartis, Novo Nordisk, Electricite de France, Allianz, UniCredit Group, Ebay, Bio-key International i Lufthansa. Među tim, uglavnom velikim i poznatim kompanijama, u oči upada dionica američke biotehnološke kompanije koja je široj javnosti nepoznata, Bio-key International. Izlistana je na Nasdaqu, a bavi se rješenjima za biometrijsku autentifikaciju.

Kada su pak u pitanju popularni ETF-ovi (investicijski fondovi kojima se trguje na burzama po cijenama približno jednakim neto vrijednosti imovine koju sadrže tijekom trgovinskog dana), na prvom mjestu je američki SPDR ETF koji prati američki S&P indeks. To pokazuje, objavili su analitičari InterCapitala, kako investitori očekuju oporavak američkog tržišta u budućnosti. No, na popisu je i nekoliko ETF-ova koji prate europska tržišta pa je očito da rado ulažu u geografski bliža tržišta, a time vjerojatno i lakša za pratiti.

Kako objašnjavaju brokeri, mnogim je dionicama snažno pala vrijednost pa se investitori odlučuju na kupnju vodeći se strategijom “buy the dip”, koja u osnovi kaže kako se pri kupnji dionica na nižim vrijednostima stvara bolja startna pozicija za budući rast njihove vrijednosti. “To vrijedi kod dionica čija vrijednost ne pada zato što sama kompanija ima značajno smanjenje prihoda, ili je upala u druge probleme”, ograđuju se u blogu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:23