Medijska utrka

U borbi za Sky Comcast povisio ponudu na 26 milijardi funti i nadmašio 21st Century Fox

Medijski divovi utrkuju se za preuzimanje Skya koji u Europi ima 20 milijuna pretplatnika
Rupert Murdoch, vlasnik 21Century Foxa
 Profimedia, Alamy

Američka kablovska TV kuća Comcast povisila je u četvrtak gotovinsku ponudu za europsku TV grupu Sky na 26 milijardi funti (34 milijarde dolara), nastavljajući time natjecanje s 21st Century Foxom (21CF) za kontrolu nad grupom sa sjedištem u Londonu.

Dan ranije 21st Century Fox povećao je vrijednost svoje ponude za Sky na 24,5 milijardi funti, nadmašivši tadašnjih Comcastovih 22 milijarde funti.

Medijski divovi, uključujući i Disney, utrkuju se za preuzimanje Skya koji u Europi ima 20 milijuna pretplatnika, a primamljiv je i zbog prijenosa nogometnih utakmica engleske Premier Lige.

U Comcastu ističu da se "već dugo dive" Skyu. "Smatramo da je riječ o sjajnoj kompaniji i dobroj dopuni našem poslovanju. Današnja objava dodatno naglašava to uvjerenje Comcasta i spremnost da bude vlasnik Skya", navodi se u priopćenju.

Njihova nova ponuda temelji se na cijeni od 14,75 funti za Skyevu dionicu dok je 21st Century Fox jučer ponudio 14 funti.

U Comcastu napominju i da je Skyev neovisni odbor direktora podupro njihovu ponudu.

U 21CF-u su pak odgodili predstavljanje ponude Skyevim dioničarima dok ne dobiju potrebnu dozvolu britanskih vlasti. Očekuju da će im britanski ministar kulture Jeremy Wright signalizirati zeleno svjetlo tijekom dana, pod uvjetom da prodaju informativni ogranak Sky News.

Američka je tvrtka trenutno vlasnik 39 posto udjela u Skyu, a njihova ponuda odnosi se na preostalih 61 posto.

Britanska vlada zakočila je njihova dugotrajna nastojanja da preuzmu cijeli Sky, strahujući od ograničenja pluralizma medija i pogoršanja standarda emitiranja, kao i od pretjeranog utjecaja njegova vlasnika, medijskog mogula Ruperta Murdocha.

Bitka za kontrolu nad Skyem vodi se u sjeni još značajnijeg natjecanja za kontrolu nad ključnom Foxovom imovinom, poput filmskih studija, kablovske televizije i časopisa National Geographic, podsjeća BBC.

Disney je u lipnju povisio ponudu za tu imovinu za 71,3 milijarde dolara (54 milijarde funti) u gotovini i dionicama. Prema toj bi ponudi Fox zadržao Fox sports, Fox News i Fox Television Stations i objedinio ih u novoj kompaniji "New Fox".

Etablirane medijske kompanije poput Disneya u potrazi su za akvizicijama koje bi im pomogle da se uspješnije nose s konkurencijom poput Netflixa i Amazona, podsjeća BBC.

Britanska vlada odobrila je u četvrtak predloženu ponudu 21st Century Foxa, u vlasništvu medijskog mogula Ruperta Murdocha, za preuzimanje tv kuće Sky, prenijeli su u četvrtak britanski mediji.

Za Sky se ponudama nadmeću Fox i američka kablovska tv kuća Comcast, podsjeća britanski BBC.

Comcastova ponuda već je dobila zeleno svjetlo, a britanski ministar kulture Jeremy Wright kazao je da Fox može ostati u igri pod uvjetom da proda informativni ogranak Sky News.

Zelenim svjetlom britanske vlade i Foxovoj ponudi uklonjena je posljednja prepreka za ravnopravno nadmetanje dviju kompanija za tu europsku tv kuću, primjećuje Reuters.

"Sada je na dioničarima Skya da odluče hoće li prihvatiti ponudu Foxa", rekao je ministar Wright.

Fox od 2016. godine pokušava dobiti odobrenje britanskih regulatora za kupnju 61-postotnog udjela u Skyu koji još nije u njegovu vlasništvu.

Političari i regulatori strahovali su da bi time Rupert Murdoch stekao previše utjecaja na medije u Velikoj Britaniji. Strahovalo se također za dugoročnu financijsku održivost Sky Newsa i za uredničke slobode u tom informativnom ogranku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:12