Foxconn zapošljava

Tvrtku koja sastavlja iPhone ne brine Appleov pad prodaje: u Kini traže 50.000 radnika

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

22.1.2019. u 15:30

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

22.1.2019. u 15:30

Workers eat their lunch at a restaurant inside a Foxconn factory in the township of Longhua in Shenzhen, Guangdong province January 21, 2015. REUTERS/Tyrone Siu (CHINA - Tags: BUSINESS FOOD SOCIETY INDUSTRIAL SCIENCE TECHNOLOGY) - GM1EB1L1M8701
Tyrone Siu / REUTERS

Restoran za radnike Foxconna u jednoj kineskoj tvornici

Tajvanska kompanija Foxconn koja se, između ostalog, bavi nabavom opreme i sastavljanjem iPhonea, objavila je da će do kraja ožujka u Kini zaposliti 50.000 radnika, piše Reuters.

- U svojim kineskim kampusima trenutno imamo 50.000 otvorenih radnih mjesta koja želimo popuniti već u prvom kvartalu - kazali su u kompaniji.

Vijest stiže nakon što je kompanija otpustila jednak broj ljudi koji sada želi zaposliti, dakle 50.000 radnika, a iz Foxconna su izjavili da su “promjene u broju zaposlenika dio njihovih uobičajenih prilagodbi globalnoj strategiji i klijentima”.

Ipak, neobično je što tvrtka zapošljava nakon Appleove odluke o smanjenju proizvodnje novih iPhonea za deset posto zbog smanjene potražnje u Kini. Apple je zaslužan za gotovo polovicu Foxconnovih prihoda.

Dodatno, kompanija je zabilježila i pad prodaje u prosincu 2018. od osam posto, a tisuće je radnika iz jednog od kampusa tvrtke kako oni na ugovoru o djelu tako i oni s ugovorom o radu, dalo otkaz zbog smanjenog opsega posla.

Točnije, Reutersu su se požalili na “nedostatak rada vikendom, manje prilika za prekovremeni rad te ukidanje bonusa na vrhuncu sezone”.