Veliki pritisak

Turska lira više nije najrizičnija valuta, neslavnu krunu sada drži ruski rubalj

rublja je pod sve većim pritiskom zbog pada cijene nafte
Ruski rubalj, most na Krimu i turska lira
 Ilja Najmušin / Pavel Rebrov / Murad Sezer / Reuters

Turska lira više nije najrizičnija valuta, već je ta neželjena titula pripala ruskoj rublji. Prema pisanju Bloomberga, po prvi put od svibnja ove godine tromjesečni rizik promjene tečaja, odnosno premija koja se plaća na prodajne derivatske ugovore lire prema dolaru u odnosu na kupovne, pao je ispod onog za rublju.

Rizik promjene tečaja za liru pao je na 3,8 postotna poena, dok je u kolovozu, na vrhuncu turske valutne krize iznosio 12 poena. Taj pod je ubrzan nakon što je turska centralna banka u rujnu podigla referentne kamatne stope na 24 posto. Još veći interes investitora za liru uslijedio nakon odluke SAD-a o ukidanju nekih sankcija, a koja je uslijedila kada je Ankara ovog mjeseca pristala osloboditi američkog pastora Andrewa Brunsona.

U međuvremenu, rubalj je pod sve većim pritiskom zbog pada cijene nafte i ulagači se brinu da bi SAD mogao zaoštriti sankcije prema Rusiji. Rizik promjene tečaja rubalja snažno je skočio u ponedjeljak nakon incidenta s ukrajinskim ratnim brodovima u Azovskom moru, najviše od početka listopada. Samo u ponedjeljak rubalj je u odnosu na dolar izgubio 1,7 posto vrijednosti. Ako se pritisak nastavi, smatraju analitičari iz Credit Suisse Group AG-a, postoji mogućnost da će Ministarstvo financija u srijedu otkazati aukciju obveznica. Drugi smatraju da bi rasprodaja ruske valute ipak mogla biti kratkotrajna ako napetosti ne eskaliraju.

- Realno je pretpostaviti da će Rusija sada koristiti istu taktiku kao i u slučaju krize s Krimom, da će pokušati podići tenzije s Ukrajinom kako bi skrenula pozornost s domaćih problema, navodi Piotr Matys, analitičar nizozemske Rabobank u svom izvješću koje prenosi Bloomberg. No, ponovno izbijanje na površinu geopolitičkog rizika, u kombinaciji s padom cijene nafte, smatra Matys, "imaju negativan utjecaj na rublju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:32