Optimizam

Turizam u Rusiji će procvjetati nakon prvenstva, očekuje se 15 posto više turista

Svjetsko prvenstvo u Rusiji pomoglo je razbiti stereotipe, kažu analitičari
Hrvatski navijači u Moskvi
 Boris Kovačev / Hanza Media

Svjetsko prvenstvo u nogometu pomoglo je „razbiti stereotipe” o Rusiji i potaknut će rast broja inozemnih turista za 15 posto zahvaljujući navijačima koji po povratku kući svima pričaju kako su se dobro zabavili, izjavila je potpredsjednica ruske vlade Olga Golodets.

Nogometni turnir završava u nedjelju finalnom utakmicom Francuske i Hrvatske, podsjeća Reuters. Do sada je prošao bez većih sigurnosnih incidenata i strahovanja od rasizma i huliganskog nasilja pokazala su se neutemeljenima.

„Očekujemo ozbiljan porast međunarodnog priljeva (turista)", istaknula je u intervjuu za Reuters objavljenom u četvrtak ministrica Golodets.

"Nadamo se da će taj priljev sljedeće godine porasti minimalno 15 posto zahvaljujući politici otvorenosti i priznanjima Rusiji tijekom Svjetskog kupa” izjavila je Golodets, koja je preuzela ministarstvo kulture i sporta u svibnju.

Rusija je tijekom turnira ugostila više od 700.000 stranih ljubitelja nogometa u ukupno 11 gradova, uključujući Moskvu, Sankt Peterburg i Soči.

„Vrlo smo zadovoljni reakcijama ljudi na atmosferu. Čini mi se da smo zahvaljujući svjetskom prvenstvu razbili stereotipe koji su postojali u svijetu”, ocijenila je ruska ministrica.

Dodala je kako se Rusija također nada poticanju razvoja u regijama u kojima su se održale utakmice. Vlada će uskoro objaviti plan koji bi trebao jamčiti iskorištenost novosagrađenih stadiona, najavila je, ne htijući navoditi detalje ni visinu daljnjih ulaganja.

Saransk, najmanji grad-domaćin utakmica nogometnog prvenstva, ima stadion sa 45.000 mjesta a samo 300 tisuća stanovnika. Udaljen je 650 kilometara od Moskve i nema momčad nalik onima koje se natječu u engleskoj ligi.

„Naravno, što grad ima manje stanovnika, to će biti teže provesti u djelo taj program. To je razumljivo. No, svugdje vidimo potencijal", naglasila je Golodets.

Navela je kako će stadioni sagrađeni za potrebe svjetskog nogometnog prvenstva ugostiti velike kulturne događaje, uključujući glazbene festivale, dodajući da bi se njihovo poslovanje trebalo stabilizirati u iduće dvije do tri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:58