Važna gospodarska grana

'Turizam donosi ogromnu dobit gospodarstvu i zato EU mora povećati sredstva za turizam'

AUTOR:

OBJAVLJENO:

25.9.2019. u 11:31

AUTOR:

OBJAVLJENO:

25.9.2019. u 11:31

Rijeka, 230719. Gradske plaze pune su kupaca koji u spici sezone spas od vrucine pronalaze u ugodnoj temperaturi mora.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanješić / CROPIX

Pune plaže

- Turizam čini 10 posto europskog BDP-a, što je samo u prošloj godini iznosilo 1880 milijardi eura, a zapošljava preko 26 milijuna ljudi u EU. Vidimo, dakle, da turizam ima itekako važnu ulogu u europskom gospodarstvu, ne samo u smislu gospodarskog rasta, već i kao doprinos zapošljavanju, regionalnom razvoju te prepoznatljivosti destinacije - istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego na jučerašnjoj raspravi o turizmu u Bruxellesu.

Naime, kao član Odbora za promet i turizam (TRAN), Flego se u raspravi osvrnuo na izazove europskog turizma kazavši da je „turizam ovisan o mnogo čimbenika i utjecaja drugih politika, od prometa do zaštite okoliša, i upravo je zato važno osigurati koordinaciju turizma na europskoj razini“.

- Europa je sa 713 milijuna međunarodnih dolazaka u 2018. najpoželjnija svjetska destinacija, to je gotovo polovica svih međunarodnih dolazaka na svjetskoj razini zabilježenih u toj godini. Turizam donosi ogromnu dobit europskom gospodarstvu i zato smatram da EU mora povećati sredstva za turizam. Tako bismo osigurali bolje prometno povezivanje, pojačali vidljivost, osigurali bolju suradnju europskih zemalja i regija te učinili Europu najsigurnijom svjetskom destinacijom - kazao je Flego.

Zastupnik IDS-s u EP-u smatra i da „razvoj turizma mora ići ukorak s novim „Zelenim sporazumom“ te da je Europu potrebno brendirati u skladu s tim. Time bismo, kako je naveo Flego, riješili i ključne probleme nekontroliranog rasta određenih destinacija te stihijski razvoj turizma u Europi.

- Ne smijemo zanemariti opasnost nekontroliranog turizma, tzv. overtourisma, što je realan rizik za destinacije diljem svijeta. Mnogo je primjera, nažalost, gdje su kulturna i prirodna dobra mjesta i zajednice ugroženi ili gdje cijene života i nekretnina rapidno rastu. Nekontrolirani prekomjerni turizam negativna je posljedica rapidnog rasta turističkog sektora koju nipošto ne smijemo uzimati zdravo za gotovo.

 Flego je naglasio da bi sektor turizma u EU svakako trebao imati svog povjerenika.

- Sektor koji čini ukupno 10% europskog BDP-a zaslužuje svog povjerenika! Bez povjerenika ili tijela unutar Komisije koje je zaduženo isključivo za sektor turizma, ne može biti jasne koordinacije na europskoj razini. Time dovodimo u pitanje moguće ostvarenje ciljeva o smanjenju emisija CO2, kao i dekarbonizaciju ovog sektora. Turizam u svim zemljama ostvaruje značajne razine zagađenja te troši znatne resurse - kazao je Flego te zaključio da je „turizam Europi previše važan da bismo ga ostavili po strani“.