Nestabilnosti na burzama

Tržišta diljem svijeta nesigurna, novi krivac je smanjena potrošnja Amerikanaca

Wall Street u nesigurnom je trgovanju ojačao drugi dan zaredom
Ilustracija
 Brendan McDermid / REUTERS

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, no nakon vrlo nestabilnog trgovanja pri čemu su burzovni indeksi bili u minusu i više od 2 posto.

Dow Jones ojačao je 260 bodova ili 1,14 posto, na 23.138 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,86 posto, na 2.488 bodova, a Nasdaq indeks 0,38 posto, na 6.579 bodova.

Nakon snažnog rasta cijena dionica u srijedu, u četvrtak je trgovanje počelo padom burzovnih indeksa za više od dva posto. Ulagače je najviše pokolebao podatak da je povjerenje potrošača u SAD-u u prosincu palo po najvećoj stopi u posljednje tri godine.

„Potrošnja predstavlja veliku podršku gospodarstvu, a potrošači neočekivano postaju oprezniji, pa potrošnja usporava. To bi moglo imati utjecaja na tržište”, kaže David Joy, strateg u tvrtki Ameriprise Financial.

Zbog toga su većinu dana indeksi proveli u minusu, no u drugom dijelu trgovanja, kada je S&P 500 skliznuo ispod psihološki važne razine od 2.400 bodova, naglo je počeo oporavak. Zahvaljujući tome, u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa zabilježeni su dobici.

Nesigurno tržište

„Tržište je trenutno frenetično, a ulagači nesigurni. Postoje strahovanja da će tržište dodatno pasti, no postoje i ulagači koji se plaše da će propustiti oporavak cijena. Stoga neki procjenjuju da je nakon oštrog pada cijena dobra prilika za kupnju dionica, dok drugi procjenjuju da je to prilika za prodaju. Zbog toga tržište neprestano ide malo gore malo dolje”, objašnjava David Katz, direktor u tvrtki Matrix Asset Advisors.

Sve u svemu jučer su indeksi porasli drugi dan zaredom, pa je, primjerice, S&P 500 u posljednja dva dana zabilježio rast od 5,9 posto. Unatoč tome, i dalje je na gubitku od početka prosinca za više od 9 posto i u minusu u odnosu na početak godine.

Pad cijena dionica u posljednja dva mjeseca posljedica je strahovanja ulagača od usporavanja rasta globalnog gospodarstva, negativnog utjecaja američko-kineskog trgovinskog sukoba i povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,52 posto, na 6.584 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2,37 posto, na 10.381 bod, a pariški CAC 0,60 posto, na 4.598 bodova.

Azijske burze porasle

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle drugi dan zaredom, što se ponajviše zahvaljuje rastu Wall Streeta, no ulagači su nesigurni na što ukazuje jačanje valuta koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,3 posto, ojačavši drugi dan zaredom. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu, Šangaju, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,2 i 0,8 posto.

I na tržištima nafte vlada nesigurnost, pa cijene malo porastu, malo padnu. Jutros je na američkom tržištu cijena barela skočila 2,5 posto, na 45,75 dolara, nakon što je jučer potonula 3,5 posto. Na londonskom je tržištu, pak, barel poskupio 2 posto, na 53,25 dolara, nakon što je jučer pojeftinio 4 posto.

A zbog nestabilnosti na svjetskim burzama, ulagači traže utočište za svoj kapital, pa jačaju valute koje se smatraju sigurnije u nesigurna vremena, kao što su japanski jen i švicarski franak.

Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo na 96,34 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,84 boda. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti pao s jučerašnjih 110,95 na 110,75 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1445 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1380 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:21