Posljedice carinskog rata

Trumpova politika carina potaknula pad na svjetskim burzama

I drugi tjedan za redom, cijene dionica na svjetskim burzama padaju
Brokeri na njujorškoj burzi
 Profimedia, Eyevine

Zbog rastućih trgovinskih napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i ostalih ekonomija, cijene dionica na svjetskim burzama drugi tjedan za redom padaju.

Prema trendovima na Wall Streetu, Dow Jones prošlog tjedna skliznuo je 1,3 posto (24.271 bod), dok je S&P 500 oslabio 1,3 posto (2.718 boda), a Nasdaq pao za 2,4 posto (7.510 boda).

Pad cijena dionica posljedica je jačanja trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine.

Nakon što je Bijela kuća prošloga tjedna objavila da priprema prijedlog zakona kojim bi Kini, zbog sigurnosnih razloga, kompanijama u kojima Kina ima najmanje 25 posto vlasništva onemogućila kupnju američkih tehnoloških tvrtki.

Washington je poručio da razmatra te restrikcije jer ne želi dopustiti Kini pristup sofisticiranoj tehnologiji.

Predsjednik SAD-a Donald Trump prijeti i uvođenjem novih carina kako bi prisilio Peking na ustupke u trgovinskim pregovorima, no Kina ne popušta i najavljuje protumjere.

Od početka svibnja te su dvije zemlje održale nekoliko krugova pregovora u kojima SAD pokušava smanjiti svoj trgovinski deficit s Kinom od 375 milijardi dolara, no još nisu postigle dogovor.

Trgovinske tenzije porasle su i u odnosima između SAD-a i Europske unije, koja od nedavno naplaćuje carine od 25 posto na uvoz niza američkih proizvoda, što je odgovor Unije na nedavnu odluku Washingtona o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija.

Trump je na to zaprijetio uvođenjem carine od 20 posto na uvoz automobila iz Europske unije.

Ulagači su bili oprezni jer bi za samo tjedan dana, 6. srpnja, Washington mogao aktivirati carine na uvoz kineskih proizvoda vrijednih 34 milijarde dolara, što bi moglo izazvati protumjere Pekinga.

„Rizik od trgovinskog rata nalazi se pred ključnom točkom jer se bliže rokovi za implementaciju carina”, kaže Shane Oliver, ekonomist u tvrtki AMP Capital.

Premda bi utjecaj tih prvih carina trebao biti ograničen, „ulagači se plaše da će uvođenje tih carina izazvati protumjere, a potom eskalaciju”, kaže Oliver.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,6 posto, na 7.636 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2,2 posto, na 12.306 bodova, a pariški CAC 1,2 posto, na 5.323 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks pao 1 posto, na 22.304 boda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:41