Novi pakt

Trumpova pobjeda: SAD i Kanada postigli su novi trgovinski sporazum s Meksikom

AUTOR:

OBJAVLJENO:

1.10.2018. u 10:33

AUTOR:

OBJAVLJENO:

1.10.2018. u 10:33

U.S. President Donald Trump hosts a reception for Congressional Medal of Honor recipients in the East Room of the White House in Washington, U.S., September 12, 2018. REUTERS/Carlos Barria
Carlos Barria / REUTERS

Donald Trump

Kanadski i američki pregovarači postigli su u 'pet do dvanaest' novi sporazum o slobodnoj trgovini koji će uključiti i Meksiko i zamijeniti 25-godišnji Sporazum o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi (NAFTA).

Sporazum Sjedinjenih Država, Meksika i Kanade (USMCA) ažurirana je varijanta NAFTA-e koja će "rezultirati slobodnijim tržištima, pravednijom trgovinom i snažnim gospodarskim rastom u našoj regiji", stoji u zajedničkom priopćenju američkog trgovinskog predstavnika Roberta Lightizera i kanadske ministrice vanjskih poslova Chrystije Freeland.

Nakon više od godinu dana pregovora i šest tjedana intenzivnih rasprava vlade su prevladale razlike u stajalištima, pristavši na određene ustupke. I Washington i Ottawa izrazili su zadovoljstvo novim sporazumom, koji je po njima dobar za njihove građane i regiju s ukupno 500 milijuna stanovnika i godišnjom vrijednošću trgovinske razmjene od oko 1.000 milijardi dolara.

Kanada će prema novom dogovoru dodatno otvoriti svoje tržište mliječnih proizvoda za američke proizvođače dok je Washington prihvatio kanadski zahtjev da se zadrže dosadašnje odredbe o rješavanju trgovinskih sporova.

To će im omogućiti da potpišu sporazum prije završetka mandata aktualnog meksičkog predsjednika Enriquea Pene Nieta 1. prosinca ove godine, datuma zbog kojeg su pregovori pred kraj znatno ubrzani.

Pregovarači su se našli u vremenskom škripcu budući da prema američkim zakonima Bijela kuća mora dostaviti tekst sporazuma Kongresu 60 dana prije datuma potpisa. Rad na novom sporazumu doslovno je okončan u nedjelju nešto prije ponoći.

SAD i Meksiko već su krajem kolovoza postigli sporazum o novoj NAFTA-i, nakon čega su kanadski pregovarači u Washingtonu razgovarali o pojedinostima sve dok krajem prošlog tjedna nije stiglo upozorenje da im rok uskoro ističe.

Američki predsjednik Donald Trump žalio se na ponašanje kanadskih dužnosnika, izjavivši da se odbio sastati s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom. Iz Trudeauovog su ureda pak poručili da nikakav sastanak nije bio u planu.

Visoki neimenovani dužnosnik u američkom kabinetu nazvao je završnu verziju dokumeta "fantastičnim sporazumom" i "velikom pobjedom za Sjedinjene Države, Meksiko i Kanadu".

Osim izmjena odredbi o kanadskom tržištu mliječnih proizvoda, sporazum po navodima dužnosnika uključuje i snažniju zaštitu radnika i strože propise o zaštiti okoliša, ažurira trgovinske odnose kroz uključivanje digitalne ekonomije i osigurava dosada nepoznate mehanizme zaštite intelektualnog vlasništva.

Sadrži i odredbe o sprečavanju 'manipulacije' trgovinskim propisima, uključujući pokrivanje vrijednosti valuta, i o kontroli nad trećim zemljama koje se eventualno pokušaju okoristiti prednostima bescarinske trgovine, dodao je neimenovani američki dužnosnik.

Novi sporazum uključuje i izmijenjene odredbe o ključnom automobilskom sektoru i trebao bi zaštititi Meksiko i Kanadu od Trumpove prijetnje 25-postotnim carinama na uvoz automobila u SAD. Neriješeno pak ostaje pitanje carina na čelik i aluminij koje bi se po tumačenju dužnosnika trebalo regulirati odvojeno i pod dirigentskom palicom američkog ministarstva trgovine.