Steven Mnuchin

Trumpov ministar financija smiruje ulagače, tvrdi da su vodeće američke banke 'zdrave'

Dionice u SAD-u pale su zbog zabrinutosti oko usporavanja gospodarskog rasta
Donald Trump, Burza u New Yorku i Steven Mnuchin
 Jim Young / Brendan McDerdmid / Shawn Thew / Reuters

Ministar financija SAD-a Steven Mnuchin u nedjelju je kontaktirao čelnike vodećih američkih banaka od kojih je dobio potvrdu da su te banke "zdrave" odnosno da imaju dovoljno likvidnosti za kreditiranje, unatoč oštrom padu cijena dionica na Wall Streetu.

Naime, dionice u SAD-u pale su u posljednjih nekoliko tjedana zbog zabrinutosti oko usporavanja gospodarskog rasta, pri čemu je indeks S&P 500 u prosincu zabilježio najveći pad za taj mjesec od Velike depresije.

"Danas sam održao pojedinačne razgovore s izvršnim direktorima šest najvećih banaka u zemlji", poručio je ministar financija Steven Mnuchin na Twitteru nešto prije otvaranja financijskih tržišta u Aziji.

Ministarstvo financija priopćilo je da je Mnuchin razgovarao s izvršnim direktorima Bank of America, banke Citi, Goldmana Sachsa, JP Morgan Chasea, Morgan Stanleya i Wells Farga.

"Izvršni direktori su potvrdili da imaju dovoljno raspoložive likvidnosti za kreditiranje", kažu iz ministarstva.

Nema problema oko kredita

Izvijestili su i da je Mnuchin potvrdio da banke "nisu iskusile nikakve probleme oko izdavanja kredita i da tržišta i dalje pravilno funkcioniraju".

Mnuchinovi pozivi bankarima došli su usred privremenog prekida rada dijela američkih državnih službi jer se republikanci i demokrati u Kongresu ne uspijevaju dogovoriti oko financiranja savezne vlade u idućih godinu dana, pri čemu je najveći prijepor povezan s inzistiranjem predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da se osiguraju sredstva za gradnju zida na granici s Meksikom.

Financiranje za oko četvrtinu programa federalne vlade isteklo je u petak u ponoć, a obustava rada mogla bi se nastaviti do 3. siječnja.

Ministarstvo je izvijestilo da će Mnuchin u ponedjeljak sazvati radnu skupinu za financijska tržišta, koja uključuje glavne upravitelje financijskog sustava SAD-a i koja je kolokvijalno poznata kao "ekipa za zaštitu od udara".

Skupina, koja je također bila sazvana 2009. godine u kasnijoj fazi financijske krize, uključuje dužnosnike iz Federalnih rezervi (Fed), kao i Komisije za vrijednosne papire.

Na Wall Streetu se također pažljivo prate izvješća o tome da je Trump privatno raspravljao o mogućnosti otpuštanja predsjednika američke središnje banke Fed Jeromea Powella. Mnuchin je pak u subotu izjavio da mu je Trump rekao da nikada nije predložio otpuštanje Powella.

Trump, naime, već dulje vrijeme kritizira središnju banku, čija se nezavisnost smatra stupom financijskog sustava SAD-a, zbog podizanja kamatnih stopa ove godine, što bi moglo dodatno usporiti gospodarski rast.

Veliki gubici

Mnuchinovi potezi uslijedili su nakon velikih gubitaka mnogih klasa imovine, među ostalim, dionica. Na Wall Streetu je samo prošloga tjedna Dow Jones skliznuo 6,9 posto, dok je S&P 500 potonuo 7,05, a Nasdaq indeks 8,4 posto.

Nakon tri tjedna oštrog pada, Nasdaq indeks našao se u području 'medvjeda', više od 20 posto ispod svoje najviše razine dosegnute krajem kolovoza.

Dow Jones i S&P 500 indeks nalaze se, pak, duboko u području korekcije, odnosno više od 10 posto ispod svojih prethodnih najviših razina.

Tako je Dow Jones trenutno 16,3, a S&P 500 17,5 posto ispod tih razina. Pritom je Dow skliznuo na najnižu razinu od lanjskog listopada, a S&P 500 od lanjskog srpnja.

Od početka prosinca indeks S&P 500 pao je gotovo 12,5 posto. Ako tako ostane do kraja mjeseca, bit će to njegov najveći pad u prosincu od Velike depresije 1930-ih godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:36