Upozorenje iz Bijele kuće

Trump traži od Kongresa da se ne miješa u njegove pregovore o trgovini s Kanadom

Američko-kanadski pregovori u sklapanju novog sporazuma o NAFTA-i su zapeli u slijepoj ulici
 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je Kongres da se ne miješa u trgovinske pregovore koje njegova administracija vodi s Kanadom, a koji bi za posljedicu mogli imati krah NAFTA-e, Sjevernoameričke zone slobodne trgovine.

"Kongres se ne bi trebao miješati u te pregovore ili ću ja jednostavno dokinuti NAFTA-u i nama će biti daleko bolje", upozorio je Trump u svojoj objavi na Twitteru.

Trumpovo upozorenje kongresnicima dolazi nakon što su američko-kanadski pregovori o sklapanju novog ugovora o NAFTA-i zapali u slijepu ulicu. S druge strane, Amerikanci su početkom tjedna s Meksikom uspjeli ispregovarati nove uvjete po kojima će se odvijati trgovina između dvije zemlje, čime je osiguran nastavak slobodne trgovine između SAD-a i Meksika, iako pod bitno izmijenjenim pravilima od onih koji su na snazi bili dosad. Najveći ustupak koji je Meksiko napravio odnosi se na ograničavanje broja automobila koji se iz te zemlje bez carina mogu uvesti na američko tržište. No, Kanađani u pregovorima s Amerikancima nisu htjeli pristati na tako velike ustupke Washingtonu, pri čemu u kanadskom slučaju nije bila upitna samo trgovina automobilima, nego i prehrambenim proizvodima, kao i način rješavanja trgovinskih sporova.

Trump je stoga najavio da će sklopiti samo bilateralni ugovor o slobodnoj trgovini s Meksikom, kojeg treba ratificirati Kongres. No, dio američke politike, ali i poslovne zajednice, usprotivio se tome, budući da je Kanada vrlo važno tržište za plasman američkih proizvoda, a koji će, ne postignu li Washington i Ottawa dogovor, ubuduće podlijegati carinjenju. Stoga su analitičari upozorili da će Trump u Kongresu jako teško 'progurati' samo bilateralni ugovor o slobodnoj trgovini s Meksikom.

Unatoč tome, Trump ostaje dosljedan u tvrdnjama da Kanada nije neophodna za slobodnu trgovinu u Sjevernoj Americi. Smatra i da je Kanada iskorištavala prednosti koje joj je nosila NAFTA, a na štetu SAD-a.

"Ne postoji politička potreba za Kanadom u novom ugovoru o NAFTA-i. Ako nakon desetljeća zloupotreba ne postignemo pošten dogovor za SAD, Kanade u sporazumu neće biti", istakao je Trump u objavi na Twitteru.

Podsjetimo, NAFTA je jedna od najvećih zona slobodne trgovine u svijetu. Postoji od 1994. godine, a čine je SAD, Kanada i Meksiko. No, nakon dolaska na vlast, Trump je počeo tražiti izmjene ugovora koji omogućava slobodnu trgovinu u najvećem dijelu Sjeverne Amerike, ističući kako je američko gospodarstvo od NAFTA-e imalo i znatnu štetu. Osim bescarinske trgovine prehrambenim proizvodima i automobilima, kao jedan od glavnih problema iskrsnuo je i način rješavanja trgovinskih sporazuma unutar NAFTA-e.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:31