Trgovinski rat

Trump popustio Huaweiju, dao dozvolu kojom Kinezi mogu slati nadogradnje i održavati mreže

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

21.5.2019. u 11:06

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

21.5.2019. u 11:06

FILE PHOTO: U.S. President Donald Trump sits behind his desk as he announces a bilateral trade agreement with Mexico to replace the North American Free Trade Agreement (NAFTA) at the White House in Washington, U.S., August 27, 2018. To match Insight TRADE-NAFTA/MEXICO REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo
Kevin Lamarque/File Photo / REUTERS

Donald Trump

Američko Ministarstvo trgovine izradilo je privremenu opću dozvolu temeljem koje Huawei može održavati postojeće mreže i slati softverske nadogradnje za uređaje, piše Business Insider.

Ta će dozvola, koja će trajati do 19. kolovoza, omogućiti lokalnim američkim telekomima koji koriste opremu Huaweija, primjerice u Wyomingu i istočnom Oregonu, da i dalje nesmetano pružaju mobilne i internet usluge korisnicima.

Privremena dozvola predstavlja smanjenje pritiska na kineskog tehnološkog diva. Posebno u svjetlu prošlotjedne odluke Trumpove administracije da Huawei stave na “crnu listu” i time Kineze spriječe da kupuju dijelove i softver od američkih tvrtki bez prethodnog odobrenja Vlade SAD-a.
Zbog toga je u nedjelju Google objavio da prekida sve poslovne veze s Huaweijem koje su do sada uključivale razmjenu hardvera, softvera i tehnoloških usluga.

Prema pisanju Reutersa, trenutni vlasnici Huawei pametnih telefona i dalje će moći koristiti Googleove aplikacije.