Silazni trend

Tromjesečna dobit Electroluxa smanjena gotovo za petinu, cijena dionice potonula

Ako se isključi promjena tečajeva, neto prihodi gotovo su stagnirali i iznosili 30,4 milijarde kruna
Ilustracija: dućan Electroluxa
 Ints Kalnins/File Photo / REUTERS

Švedski proizvođač kućanskih aparata Electrolux objavio je u petak da mu je neto dobit u trećem tromjesečju smanjena gotovo za petinu zbog viših troškova sirovina i valutnih tečajeva u Latinskoj Americi.

U razdoblju od srpnja do rujna neto dobit švedske tvrtke pala je 19 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosila je 1,16 milijardi švedskih kruna (111,6 milijuna eura). Ako se isključe promjene valutnih tečajeva, neto prihodi gotovo su stagnirali i iznosili su 30,4 milijarde kruna, pokazuje Electroluxovo poslovno izvješće. Uz to, kompanija je smanjila i procjene o potražnji za njihovim proizvodima u narednoj godini.

Zbog slabijih brojki, ali i pesimističnih prognoza, cijena dionice tvrtke jutros je na burzi u Stockholmu pala za 7,2 posto, piše Reuters.

- Ovo su slabe brojke zbog kojih su ljudi sve više zabrinuti oko nadolazeće godine - rekao je za Reuters analitičar Handelsbankena Karri Rinta. On je dodao i da kompaniji ne pomaže činjenica da je njihov konkurent Whirlpool u srijedu objavio rezultate koji su premašili očekivanja.

Nadalje, u Electroluxu očekuju da će u cijeloj godini zabilježiti troškove od oko tri milijarde kruna zbog viših američkih carina, troškova sirovina i nepovoljnih valutnih tečajeva. Do sada su ih procjenjivali na 2,7 milijarde kruna.

Na kraju rujna švedska kompanija je zapošljavala oko 54.200 radnika, oko 1.900 manje nego na kraju rujna 2017.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:32